Суспільство

Як вберегтися від метеозалежності – практичні поради

Нестійкий характер погоди, який наразі закріпився на Чернігівщині, впливає на самопочуття багатьох людей. Адже часто від знайомих і рідних можна почути скарги на головний біль, слабкість, млявість і швидку втомлюваність. Фахівці стверджують, що це симптоми метеозалежності, яка, за різними даними, притаманна від 30 до 90 % жителів планети, зокрема часто від неї потерпають міські жителі.

Метеозалежність – це не хвороба, проте вона завдає незручності багатьом людям, які в період зміни погоди відчувають слабкість або, навпаки, стають дуже збудженими. До цих симптомів може додатися головний і серцевий біль, запаморочення, біль у суглобах, стрибки тиску, загострення хронічних хвороб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Синоптики на завтра передають грози

Чернігівські лікарі запевняють, що ігнорувати симптоми поганого самопочуття не варто, навпаки, краще звернутися до терапевта, щоб з’ясувати, чому почуваємось недобре.

Проте є й загальні рекомендації від медиків:

– Перегляньте свій раціон, щоб не перевантажувати шлунково-кишковий тракт. Відмовтесь від надто солоної, солодкої, гострої їжі, копченостей, алкоголю, щоб не викликати додаткових коливань самопочуття, пов’язаних із підвищенням і зниженням цукру в крові.

– Якщо посилено займаєтеся фітнесом, краще відкласти важкі навантаження та замінити заняття прогулянкою на свіжому повітрі або перенести відвідування фітнес-центру на ранкові години і зменшити навантаження.

– Відмовтеся від куріння або зменште кількість викурених цигарок.

– Зменште в раціоні каву, міцний чай, енерготоніки та інші напої, які збуджують нервову систему. Замініть їх відварами м’яти, ромашки, трав’яними чаями.

– Проводьте додаткові оздоровчі процедури, наприклад, ранковий контрастний душ.

– За погодженням із лікарем приймайте полівітамінні комплекси.

– У вихідні намагайтеся частіше бувати на свіжому повітрі. У будні дні в обідню перерву гуляйте на вулиці, хоча б частину шляху на роботу та з роботи йдіть пішки.

– Намагайтеся повноцінно відпочивати. Спіть за температури повітря не вище 18 градусів, краще 14-16. Ваш сон повинен становити не менше 8 годин.

– Щодня влаштовуйте собі сеанси релаксу по 15-30 хвилин: полежіть у тиші, помедитируйте або послухайте спокійну музику.

Ще статті по темі

Back to top button