Суспільство

Як веганство допомогло чернігівцю позбутися зайвої ваги та купи хвороб і віднайти новий сенс життя (Фото)

Багато людей хочуть бути здоровими та стрункими. Прагнення – то, звісно, добре. Але щоб бажане стало дійсністю, треба докладати зусиль. І дуже добре, коли є можливість дізнатися про дієвий досвід якоїсь реальної людини, яка живе поруч.

Герой сьогоднішньої розповіді – 44 річний Євгеній Пригаровський – за бажання вже може навіть майстер-класи давати, як позбутися зайвої ваги та купи хвороб і нарешті почати жити як хочеться. Ось тільки попереджаємо одразу: легко це не дається. Тож варто запастися силою волі, терпінням і, звісно, робити все системно, дослухаючись до себе. І результат, який не тільки порадує, а й стане основою майбутнього здорового та якісного життя, не забариться.

Тож мерщій знайомитися з паном Євгенієм ближче.

Євгеній Пригаровський із дружиною живе в Олишівці, що поблизу Чернігова, хоча й квартира в обласному центрі є. Але на землі, за словами, почувається щасливішим.

Уже багато років пан Євгеній є веганом. Тобто людиною, яка не тільки сповідує особливий спосіб харчування, а й особливу філософію.

«Веганом стати не так уже й просто. Це я вважаю однією з найвищих стадій життя. Веганство – це не просто не їсти м’яса, це значно глибше поняття, включно з психологічними моментами, навіть моральним станом людини. І тут харчування – це скоріше як наслідок, а не як причина змін. Щоб стати веганом, треба пройти такий шлях, як, наприклад, в армії дослужитися до генерала», – розповідає чоловік.

Усе починалося зі здорового харчування – споживання натуральних продуктів, і м’яса зокрема. Спершу це була звичайна «натуристика».

«У нас свій гектар землі, свої сади, ягідники, виноградники, раніше тримали курей. Тож і почали зі здорового харчування. Потім плавно перейшли на вегетаріанство, тобто перестали їсти м’ясо. Але яйця, сир, молоко якийсь час їли.

Веганаом можна стати лише тоді, коли ти вийдеш із системи – колективу та державної роботи. І мій новий шлях почався, відколи зайнявся органічним землеробством і покинув працю в колективі. Бо в системі, коли працюєш з 8-ї до 17-ї, дуже важко почати щось індивідуальне», – зазначив він.

Органічним землеробством, яке передбачає використання технологій без застосування хімії, Євгеній Пригаровський займається з 2007 року.

«Я і до того займався сільським господарством, навчався в сільськогосподарському технікумі. І теплиці, парники, виноградники були в нас завжди. Але коли почув про органічне землеробство, почав застосовувати таку технологію на своєму господарстві. І все виходило досить успішно. В Україні клуб органічного землеробства налічує 75 тисяч членів. І я в цих колах спілкувався та зустрічався з такими людьми, які ведуть здоровий спосіб життя, які зокрема споживають чистий хліб і органічну продукцію, вирощену вдома. Деякий час почав їздити на семінари по всій Україні, написав п’ять книжок з органічного землеробства, виноградарства. І з цього почався мій здоровий спосіб життя», – розповів чоловік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У музеї на Чернігівщині зберігається порохівниця з херувимом (Фото)

Поступово він кинув курити, перестав вживати алкоголь, почав займатися фізичними вправами. Але це ще було не систематично, а час від часу. Звісно, зриви були в харчовому плані.

«До мене в гості приїжджали сироїди, вагани, вегетаріанці, з якими я спілкувався. У 2013 році вже я перейшов на вегетаріанство, тобто перестав вживати м’ясо. Бо сьогодні є багато інформації, що м’ясо шкідливо впливає на організм людини. Білки тваринні для нас не підходять так само, як і молочна продукція. Бо єдина істота, яка вживає молоко в дорослому віці, – це людина. Шкідливе, звісно, і нездорове харчування – різні фастфуди й таке інше.

Я це бачу по собі. У мене було 114 кілограмів ваги при зрості 172 сантиметри. Мав задишку, гіпертонію ІІ ступеню, купу інших хвороб, тобто почувався погано. І чоловіки по батьківській лінії помирали у відносно молодому віці від серцево-судинних хвороб. Тож до здорового способу життя якоюсь мірою підштовхнув страх.

Я відчував необхідність змін, але перехід на веганство, де треба змінити не тільки харчові звички, а й стиль життя, свідомість, коло спілкування, дався мені непросто. Все це потребує сили волі та систематичності дотримання режиму. Бо відомий лікар Микола Амосов казав: «Здоров’я треба заробити». Не можна бути здоровим, сидячи на дивані», – повідомив пан Євгеній.

На сьогодні він переважно харчується тільки сирою їжею. Але іноді, буває, дозволяє собі з’їсти печеної картоплі. А раз на тиждень узагалі нічого не їсть.

«На сьогодні я дуже багато їм квашених овочів. Капусту з буряком, моркву, різні салати. Вживаю багато своїх сушених ягід. Їм три чи два рази на день. Але знову ж, їм, коли мені цього хочеться. Тобто ніколи не їм авансом. До того ж, ніколи не починаю сніданку, допоки не зароблю його фізичними вправами. Я роблю зарядку за системою Миколи Амосова – це тисячу рухів і потім 5 кілометрів біжу. Після цього приймаю контрастний душ – від гарячого до холодного, тобто проводжу загартовування, і потім, як з’являється апетит, починаю сніданок із фруктів.

Після цього я працюю чи щось пишу, а потім іду на прогулянку кілометрів 5-7 десь поза селищем. І потім настає час обіду. Обідаю переважно білою капустою, біла редька, хлібці, пророщені злаки», – ділиться досвідом чоловік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про 50-й кілометр, що на чернігівській дорозі, склали пісню (Відео)

Щоправда, щиро зізнається, що перехід на такий спосіб харчування давався напрочуд нелегко.

«Спершу прокидався посеред ночі, аж плакати хотілося від голоду. То брав яблука і така картина була: напівсплю і яблуко жую. А зараз усе не так.

Навіть коли харчувався неправильно, скажімо, наївся картоплі з м’ясом, але через три години відчував різкий голод. Але це не голод був, а ломка радше якась. А зараз голод такий приємний, легкий. Наче їв би просто пустий варений рис на воді», – повідомив веган.

Спиртного, аби сп’яніти, він не вживає.

«Я винороб і виноградар, вирощую більше ніж 300 сортів винограду. Я роблю вино для церкви, на причастя багато беруть. Багато роблю сухих вин. І раніше в Чернігові купували мої вина, своя пляшка, етикетка, корок були. Я вина дегустую як сомельє, нюхаю. А так не вживаю, тим паче у мене гіпертонія була. І колись для мене пиття спиртного було тяжким, важко відходив», – не приховує пан Євгеній.

До речі, вина – це не єдина справа, якою займається родина.

«Робимо багато домашнього – пастилу, хлібці, снеки. Це все натуральне. До речі, колись натуральну ковбасу робив, але нині не займаюся цим. Замовляють у нас ці органічні товари різні магазинчики, не тільки чернігівські, а й з інших областей. Виготовлення цих продуктів займає не дуже багато часу – я працюю, а всі інші мені допомагають. Роблять що скажу», – усміхнувся чоловік.

І розповів, що нині спосіб його життя – це власне здоров’я.

«Більшу частину свого часу витрачаю на себе, чого не міг собі дозволити, коли ходив на роботу, навіть високооплачувану. Звісно, почуваюся краще, ніж коли неправильно харчувався. Принаймні сам можу шнурки зашнурувати. Я й аналізи робив і роблю постійно. Лікарі кажуть, що не в кожної здорової людини такі аналізи, як у мене. І я це по собі відчуваю. Нині встаю зранку і хочеться рухатися, а раніше вставав і шукав причину, як би нічого не робити.

І коли ти на веганстві, то більше стаєш інтровертом. Хочеться більше побути на природі, в тиші, без метушні.

Дружина моя «мимоволі» робиться веганкою. Бо в нас родина християнська, і головний – чоловік. Але все по-доброму. Діти, в мене син і дочка, теж бачать, що все це на користь. Але, буває, їм сили волі не вистачає.

Сусіди звикли, а спочатку думали що ми – сектанти якісь. Наприклад, в усіх городи поорані тракторами, а в нас – усе зелене, органічні грядочки, все росте і красиво. Щоправда, є сусіди, які перейшли на органічне землеробство.

Нині все це мій стиль життя, повернення до того, як жив раніше, навіть страшно уявити», – запевнив веган.

До речі, окрім активного і рухливого способу, життя пан Євгеній ще грає на багатьох музичних інструментах.

Щоправда, веганський стиль життя дається взнаки, є прагнення до аскези – задовольнятися тим, що є.

«Ось наприклад, раніше були городи, картоплі насаджували на цілий погреб, а я їм на день тільки жменьку того врожаю. То нащо стільки вбиватися і працювати для рота і незрозуміло для чого?

Якщо ж взяти одяг, то якби років 400 прожити, мені усього вистачило б з одягу, який у мене є. А я хотів би, щоб можна було натиснути якусь кнопочку – і всі непотрібні речі перетворилися на гроші чи на яблука», – зазначає Євгеній Пригаровский.

Також треба відзначити, що Євгеній Пригаровський дуже приємний у спілкуванні та позитивний. А ще він каже, що любить усіх людей, бо кожна людина – хороша.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалась Ірина Осташко, фото – з Facebook-сторінки Євгенія Пригаровського

Ще статті по темі

Back to top button