Суспільство

Як вибрати MIDI-клавіатуру

Незмінний супутник кожного ді-джея та бітмейкера – MIDI-клавіатура. Щоб вибрати цей пристрій, варто звернути увагу на три фактори:

  • бюджет;
  • сфера використання;
  • мета.

Мета – головний з них. Першочергово варто визначитися зі стилем музики та напрямком. Наприклад, якщо хочеться освоїти класичне піаніно, то потрібна повнорозмірна клавіатура на 88 клавіш. Але в більшості випадків музикантам вистачає моделей на 25-49 клавіш. На https://1-m.com.ua/ua/midi-klaviatury/ представлено великий вибір професійного обладнання.

Особливості вибору

Сам по собі інструмент не видає ніяких звуків на відміну від синтезатора. MIDI-клавіатура працює лише в поєднанні з комп’ютером або ноутбуком. Кожна з клавіш пристрою програмується на певний звук, завдяки чому можна грати ритм, чи партію одного з інструментів. При виборі обов’язково враховуються і габарити робочого місця музиканта.

Зазвичай починаючим бітмейкерам цілком достатньо моделей на дві октави. Такий пристрій не лише дуже зручний. Він отримує живлення від самого комп’ютера чи ноутбука через USB-роз’єм.

Кількість клавіш

Як сказано вище, інструмент може мати різну кількість клавіш. В залежності від вільного місця в студії та бюджету можна вибрати:

  • бюджетні моделі на 25-37 клавіш, які дозволяють записувати музику в «польових» умовах;
  • моделі з повноцінною клавіатурою фортепіано – для аранжувальників;
  • моделі з фейдерами та слайдерами, на які можна назначити певні функції.

MIDI-клавіатура дозволяє не лише вводити ноти. Більшість моделей оснащені кнобами та педами. Тобто багатьма функціями звучання можна керувати прямо з пристрою, а не з ноутбука. Під час живої гри або запису музики це набагато зручніше.

Недорогі пристрої оснащені лише USB-роз’ємом, що дозволяє керувати лише ПО. Якщо будуть використовуватися драм-машини, семплери, синтезатори, то варто придбати MIDI-клавіатуру з роз’ємом MIDI OUT. Значна частина обладнання працює лише з iPad, тому при покупці варто дізнатися про сумісність з іншими типами комп’ютерів.

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button