Суспільство

Як вигулювати собаку у мороз: поради ветеринара

Зимою вигул собак повинен здійснюватися за певними правилами, щоб не допустити переохолодження і тварина не отримала опік лап хімічними речовинами, якими посипають тротуари. Скільки за часом можна вигулювати собаку, яким породам потрібно надягати одяг і як обробляти лапи до і після прогулянки — розповів головлікар ветеринарної клініки Павло Люлько.

«Є певні правила, якщо температура до −5 — ви можете гуляти з собакою 30-40 хвилин, якщо −10 — 15 хвилин, якщо −15 — це 10 хвилин, якщо −20 — це 5 хвилин… Спеціальні захисні бальзами є для лап, які захищають зараз від реагентів і можуть давати ефект антиковзання. Ну або черевики з антиковзаючим поверхнями. Але черевики, як правило, дуже багато собак важко переносять, тому що це неспецифічно для них, вони не відчувають зчеплення. Хоча якщо привчити, як маленьких собачок привчають — вони відмінно бігають і в черевиках, навіть в маленьких угах», — сказав Павло Люлько.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщину повернулися прадавні тварини (Відео)

За його словами, зрозуміти, що собака мерзне дуже просто — вона поводиться так само, як і людина: тремтить і переступає з лапи на лапу.

«Усі собаки можуть обігріватися самостійно, в залежності від температури повітря. Вони народжені для цих цілей. Просто є собаки, у яких є мінімальний підшерсток, яким рекомендується надягати легкий одяг. Тобто, легенький на флісі одяг, не шуби, не дублянки, не скафандри гірськолижні. Це маленьким декоративним, по типу французьких бульдогів, у кого немає підшерстя, дуже маленький підшерсток», — додав ветеринар.

Він зазначив, що бальзам на лапи потрібно наносити перед виходом на прогулянку, за 5 хвилин. До їхнього складу входить вазелін і інші жирні компоненти з антибактеріальними комплексами, які створюють захисну тонку плівку на лапі. Також лапи можна змащувати і самим вазеліном.

«І найголовніше навіть не наносити бальзам — приходячи з вулиці, потрібно обов’язково промивати, мити лапки в теплій водичці, з дитячим милом або з будь-яким милом можна помити для того, щоб прибрати реагент. Просто один момент, коли реагент це звичайна сіль харчова, а інший момент, коли зараз ці всі хімії, швидкі реагенти для розчинення снігу, які можуть викликати опіки… Як би ми не хотіли, на пучечках у тварин, як і на наших п’ятах, завжди є тріщинки якісь. І реагенти туди потрапляють, вони викликають досить неприємні наслідки у собак», — сказав Люлько.

За його словами, якщо тріщина утворилася — лапу собаки потрібно обробляти вазеліном або бальзамом перед виходом на вулицю, промивати і потрапити якомога швидше до лікаря, щоб він зміг оглянути тварину і порекомендувати лікування.

Джерело: УНН

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button