Суспільство

Як викоренити булінг у підлітковому середовищі: думка відомого чернігівського тренера

Осінь – це традиційна пора, коли діти йдуть до школи. Але шкільне життя в усі часи не було ідеальним. Зокрема, мабуть, уже всі знають значення слова «булінг». І періодично вся країна здригається від підліткової жорстокості.

Між тим, відомий на Чернігівщині тренер і керівник спортивного клубу «Рукопашний бій» Сергій Петрикей переконаний, що дієві методі протидії цьому ганебному явищу є.

«Дітям, як я вже казав, треба займатися в якихось спортивних секціях, бажано бойових мистецтв, і вони не відчуватимуть на собі булінгу. А батькам треба діяти максимально жорстко, згідно із законом, і в жодному разі не давати слабини. Мовляв, давайте пробачимо дитині її ганебну поведінку. Про кожен факт булінгу слід повідомляти поліцію, і винуватці та їхні батьки мають нести відповідальність. Можливо, таким чином навіть врятують дитині-кривднику майбутнє, бо зрозуміє, що так робити не треба і що такі дії мають негативні наслідки. Саме вседозволеність і безкарність провокують булінг», – упевнений тренер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівського тренера просять не допускати вихованців із поганими оцінками в школі до тренувань

Він розповів, що в роботі з дітьми також бачив прояви дитячого цькування.

«У нас був такий випадок давненько, десь у 2008 році, коли ще слово «булінг» не використовували. Якраз на виїзних змаганнях троє хлопців змовилися цькувати четвертого, молодшого. Били його і знущалися. А я бачу, що дитина на змаганнях не така, як завжди, без настрою й у важливий день програв усе, що міг. То я допитувався про причину і хлопець таки зізнався. Розповів, що старші обливали водою, мазали зубною пастою, не давали спати. Він обіцяв розповісти про це тренеру, то його замкнули в кімнаті. Сказав, що подзвонить тренеру, забрали телефон. Сказав, що завтра розкаже тренеру, то йому відповіли: «Тут восьмий поверх, можеш до завтра не дожити». Уявляєте, які діти у 12-14 років?! Натомість я одразу після повернення додому викликав інспектора у справах неповнолітніх. Написав заяву, що був такий інцидент. Ініціатора вигнали з клубу, двох посіпак покарав: пів року в них був випробувальний термін. У нас нульова толерантність до такого.

Нещодавно були в Карпатах із дітьми. То в таборі намагався один хлопчик трошки булити іншого. Я одразу зателефонував його батьками, сказав, що після приїзду поліція чекатиме біля автобуса. Тож у нас випадки булінгу дуже-дуже рідкісні», – розповів Сергій Петрикей,

На його думку, здебільшого прояв дитячої жорстокості по відношенню до однолітків, особливо в підлітковому середовищі, стається через намагання шкіл замовчувати проблему, аби школа не втратила свою зразкову репутацію.

Також батькам треба будувати довірливі стосунки зі своїми дітьми, бути дуже уважними та відзначати зміни в дитячій поведінці. Бо цілком імовірно, що причиною змін може бути булінг.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button