Суспільство

Як «воювати» з амброзією: інструкція боротьби з небезпечною рослиною

Літо як пора відпусток, відпочинку та сонця було б бездоганним, якби не амброзія, адже саме влітку ця рослина завдає організму людини різних негараздів, зокрема тим українцям, які страждають від алергії.

«Пилок амброзії – потужний алерген, – стверджує лікар-алерголог Чернігівської міської лікарні №1 Олена Ільченко. – Він може викликати луговий дерматит і сінну лихоманку. Чхання, кашель, нежить – це лише частина симптомів, що супроводжують цвітіння амброзії. Крім того, з’являється дратівливість, свербіж шкіри, що, звісно, завдає проблем алергіку.

ambroziya---borba-s-opasnym-sornyakom_foto-oksany-dementevoy_1_2014-08-28-08-32-34У такому стані людина не може працювати та займатися повсякденними справами. Тому всім людям, які страждають від цвітіння амброзії, рекомендую приймати препарати, які вам випише лікар, частіше проводити вологе прибирання приміщення, врівноважити свій раціон харчування (уникати жирної, солоної, гострої їжі, різноманітних ненатуральних соків) і обов’язково якомога частіше консультуватись із алергологом».

Амброзія може рости будь-де – на узбіччі дороги, у дворах багатоквартирних будинків, у полі. Скрізь, куди потрапляє її насіння. Причому, за спостереженнями спеціалістів, із кожним роком в Україні амброзії щоразу більшає, складається враження, що цей бур’ян намагається заполонити собою екологічні ніші, що належать іншим рослинам.

Як боротися з небезпечною рослиною:

Важливий момент – компостування: амброзію (поки вона ще не зацвіла) можна скосити, помістити у якийсь резервуар, замочити, додати спеціальних бактерій і у подальшому використати як добриво. Але у жодному випадку амброзію не можна компостувати, коли вона зацвіла. Тоді її треба обов’язково спалювати.

  1. Поки амброзія не почала цвісти (а зазвичай це відбувається з другої половини серпня) її необхідно знешкоджувати.
  2. Найефективніший метод – спалювати, бо, наприклад, підстригання верхівки не дасть бажаного результату, навпаки, вона піде рости вшир та в корінь.
  3. Якщо амброзія вже зацвіла, треба її знищити разом із кореневої системою, причому, захищаючи обличчя респіратором, а руки – рукавичками.
  4. Не можна переорювати ділянку, де амброзія росла, адже це дасть їй зайвий шанс поширитися територією.
  5. Також можна «воювати» з амброзією спеціальними гербіцидами групи гліфосатів — «Прима» , «Калібр».

Якщо у вас виникла алергія на амброзію необхідно:

  1. Не зволікати зі зверненням до спеціаліста (алерголога);
  2. Прийняти таблетовані або розчинні препарати проти алергії (ефективно допомагає «Едем»);
  3. Якщо відчули проблеми із диханням та запаморочення (що вже не таке виняткове явище при потраплянні  у легені  та бронхи пилку амброзії) – одразу викликайте  «швидку».

Ще статті по темі

Back to top button