Суспільство

Як вплине новий етап медичної реформи на жителів Корюківського району: роз’яснення начальника РВА

В Україні триває медична реформа. Зокрема передбачено оновлення підходів до визначення госпітальних округів і впровадження сучасних підходів до формування мережі медзакладів.

Відповідно до задуму, більше не буде поділу на обласні, міські, районні лікарні, натомість вони поділятимуться на надкластерні, кластерні та загальні. Пацієнти з найпростішими захворюваннями отримуватимуть лікування в загальних медичних закладах, у більш складних випадках їх доставлятимуть до кластерних і надкластернихмедичних закладів.

Проєкт спроможної мережі закладів охорони здоров’я Чернігівського госпітального округу розглянули 26 квітня на засіданні госпітальної ради Чернігівського госпітального округу. Конкретніше про це – в розмові з Іваном Ващенком, начальником Корюківської РВА. 

Пане Іване, яка основна суть цього засідання? 

Госпітальна рада внесла пропозиції спроможної мережі, їх спрямують у Міністерство охорони здоров’я. Надалі всі рішення – за міністерством, яке й затверджуватиме нову мережу. Але наскільки я зрозумів позицію міністра, надані пропозиції адекватні. І за умови, що будуть затверджені плани розвитку деяких лікарень, зокрема Новгород-Сіверської і чотирьох прикордонних – у Ріпках, Городні, Сновську, Семенівці, що вони будуть нормально розвиватися, то запропонована мережа має право на існування. 

Людям від змін буде краще чи гірше? 

Після затвердження відповідної мережі міністерство обіцяє пристойне фінансування розвитку лікарень – надкластерних, кластерних, загальних і ПСМД. Тому, я вважаю, що буде покращення якості послуг. Але водночас розуміємо, що деякі лікарні, як, наприклад, Сосницька, не ввійшли до спроможної мережі. На місцевому рівні врегулюємо це питання своїми силами. Тобто будемо шукати шляхи подальшого розвитку, і медичний заклад продовжить свою роботу та зможе й надалі укладати контракти з Національною службою здоров’я за програмою медичних гарантій. І люди в Сосницькій громаді залишаться з послугами в галузі медицини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У селі на Чернігівщині обікрали фермера

Тобто жодних медичних закладів не закриватимуть?

У Корюківському районі – так. Можливо, буде зміна форми роботи. Але медичні послуги в Сосницькійгромаді продовжать надавати.

Нині люди з сіл і так їздять до лікарів. Умовно, з Хрінівки – до Сновська, чи до Городні, навіть до Городні простіше дістатися, з огляду на логістичні проблеми. Тобто погіршень жодних не відбудеться. До того ж, фельдшерсько-акушерські пункти залишаться і ПСМД продовжать надавати базові медичні послуги. Що стосується якихось обстежень, то зрозуміло, що їхня якість, звісно, буде вищою в Корюківці чи Чернігові. Але в будь-якому випадку ці обстеження – планові. І надсучасні обстеження не можуть проводити навіть у великих селах, приміром, як Нові Боровичі. 

Тобто базова медична послуга залишається близько, а планові обстеження та серйозні медичні чи операційні втручання будуть у кластерних чи надкластернихлікарнях. 

Визначено, що, відповідно до проєкту, в Корюківському районі планується:

1 кластерний заклад – це КНП «Корюківська ЦРЛ»;

2 заклади загальної лікарні – це КНП «Менська міська лікарня» і КНП «Сновська ЦРЛ».

КНП «Сосницька лікарня» не ввійшла до спроможної мережі, однак, як вже зазначалося, її не закриють.

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button