Суспільство

Як започаткувати власну справу та всі «підводні камені» підприємництва: в Ніжині успішно працює Бізнес Хаб (Фото)

Україні в нинішніх реаліях дуже потрібна економічна міць. Тобто від успіхів бізнесу залежить сила нашої держави.

Між тим, війна дуже негативно позначається на роботі економічного сектору держави, що призводить до скорочення діяльності підприємцями чи закриття, а відтак наповнення бюджетів і фінансування різних програм, зокрема соціальних, залишає бажати кращого.

Але підприємці не залишені наодинці зі своїми проблемами. Зокрема, в Ніжині руку на пульсі бізнесового життя тримає Бізнес Хаб, що є Центром підтримки підприємництва, інновацій та стартапів.

За словами Марини Світлової, головного спеціаліста сектору розвитку підприємництва, споживчого ринку та захисту прав споживачів відділу економіки та інвестиційної діяльності виконавчого комітету Ніжинської міської ради, сьогодні підприємцям дійсно дуже важко і вони потребують підтримки.

«Хаб консультує підприємців, які приходять зі своїми проблемами, зверненнями чи, можливо, просто по якісь поради. Я ці всі звернення опрацьовую. Якщо можна допомогти одразу, то відповідь надається. Якщо проблема більш глобальна, то її треба опрацювати. І потім надається більш суттєва допомога.

Також проводили анкетування для суб’єктів господарювання, за результатами якого я з’ясовувала, якої підтримки чекають, у яких заходах вони бажають брати участь, які питання для них є проблемними й актуальними.

Проаналізувавши цю анкету, я вже запланувала низку заходів – тренінгів і семінарів», – у коментарі для ЧЕline зазначила Марина Світлова.

Тож нині підприємців особливо цікавлять зміни в законодавчій базі, які відбулися на період воєнного стану. Також дуже багато майбутніх молодих підприємців бажають започаткувати власну справу, але від початку до кінця не знають навіть процедури реєстрації.

«У мене була зустріч із Молодіжною радою, коли ми працювали з представниками молоді до 35 років. Тож вирішили створити школу молодого підприємця, щоб детально від «А» до «Я» співпрацювати з працівниками ЦНАПу, центру зайнятості, створювати бізнес-плани.

Дуже багато запитань із приводу грантових заявок. Бо нині і держава пропонує, і міжнародні організації свої грантові проєкти. Але 80% підприємців із міста Ніжина взагалі не володіють інформацією про них. Я була шокована цим. Нині ми намагаємося спонукати підприємців, щоб вони  не хвилювалися і не боялися подавати грантові проєкти. Я кажу, що краще спробувати й отримати відмову, ніж не спробувати. Бо насправді є дуже цікаві пропозиції.

Також не всі підприємці розуміють, як освоїти соціальні мережі. На майбутнє в мене також запланований тренінг із цього питання», – розповіла Марина Світлова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «УКРАЇНА», «ПТН-ПНХ», «ГЕРОЯМ СЛАВА»: на Чернігівщині можна замовити індивідуальні номерні знаки для автомобіля

Вона також зазначає, що проблеми виникають і через те, що деякі підприємці не вміють правильно розпоряджатися своїм часом, тобто потребують знань із тайм-менеджменту. Причому цією тематикою цікавиться великий відсоток підприємців.

Ще цікаво, що багато жінок у Ніжині хочуть розвиватися і щось створювати. Тобто бачать себе у бізнесі, прагнуть займатися жіночим підприємництвом. Цю тему також порушуватимуть, ітиметься про плюси, мінуси та підводні камені бізнесу.

І треба зважати на те, що нині вести бізнес складніше, ніж до повномасштабної війни.

«Звісно, вплив війни є. Деякі бізнеси позакривалися. Я не володію інформацією, чи була релокація бізнесу з нашого міста. Але мене приємно здивувало, що приблизно 20% опитуваних бажають відкрити власну справу. Це такий непоганий показник.

Однак варто одразу розуміти, що просто не буде. Адже нині є нагальна і велика проблема з постачальниками, конкурентами, з тими ж самими клієнтами. Бо люди дуже погано реагують на зростання цін. А ціни зростають щодня, бо курс валюти росте. І підприємці кажуть навіть про те, що вже просто втомилися міняти цінники на товарах. Бо то на 5 відсотків треба підняти, то на 3 чи 2. Дуже через таку ситуацію втомлені.

Проблема також є в тому, що не всі підприємці готові щось робити, розвиватися. Я залучала підприємців до вебінарів – онлайн-заходів, коли вже в нашому місті все більш-менш стало на свої місця. Але, можливо, підприємці не мають часу на ці заняття, тобто заходи відбулися не так, як я розраховувала», – зауважила Марина Світлова.

У Бізнес Хабі вважають важливою взаємодію підприємців-початківців із успішними бізнесменами з великим стажем роботи. Із такого тісного спілкування можна почерпнути багато знань і перейняти потрібний досвід.

Багато корисної інформації щодо підтримки малого й середнього бізнесу підприємці можуть знайти на інтернет-сторінці Бізнес Хаб Ніжин.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Фото – Бізнес Хаб Ніжин

Ще статті по темі

Back to top button