Суспільство

Яка ж думка правильна: сповивати дитину чи ні?

З народженням малюка молоді батьки стикаються з багатьма складнощами та іноді довго не можуть визначитися з методами догляду, а пізніше і виховання своєї дитини.

Спочатку їх чекають приємні турботи з вибору речей для новонародженого. Зазвичай їх можна знайти в рубриці все для малюків інтернет-магазину. Це дуже зручно, адже не потрібно  витрачати час на пошуки потрібних товарів у звичайних магазинах.

В наш час у батьків є можливість придбати також товари для сповивання зі спеціальними знижками та за акційними пропозиціями. Особливо важливим допоміжним предметом меблів  для новонародженого малюка є сповивальний столик, який значно полегшує процес заміни підгузників та сповивання. Адже це зручно та безпечно.

Також при догляді за малюком важливим питанням було та залишається сповивати новонародженого чи ні?

Як же правильно? На сьогодні існує дві цілком протилежні думки: за та проти.

Ще декілька десятиліть тому сповивання вважалося єдиним правильним способом зігріти новонароджену дитину та забезпечити їй здоровий та тривалий сон. Вважали, що коли дитя сповите, воно не будитиме себе випадково, та довше і спокійніше спатиме. Також малюк  не буде переохолоджуватися, тому що тепло так краще зберігається. А ще існувала думка, що таким чином створюються умови, наближені до материнської утроби, де ще недавно знаходився малюк.

Сповивання поділяли на:

  • туге
  • вільне.

Перший варіант передбачав більш тугіше загортання дитини. При  цьому примусово виправляли ручки та ніжки малюка і загорнутий, він не мав змоги поворушитися чи махати кінцівками. Новонароджені діти знаходилися окремо від матерів, і годували їх чітко через 3 години. Тому медичному персоналу було дуже зручно доглядати за сповитими малюками, а ще вони довше та міцніше спали. Зазвичай сповивали діток декілька перших місяців життя.

cheline.com.ua-Pampik.jpg 2

Другий варіант-це більш вільне загортання дитини, коли вона має можливість трішки зігнути кінцівки, та ворушити ними. Зараз це вважають природною позою новонародженого.

На сьогодні сповивання, а особливо туге вважається пережитком минулого та майже не застосовується. Малюку з перших хвилин життя одягають одяг для новонароджених та забезпечуть можливість вільно рухати ручками та ніжками. Так, така дитина спить більш неспокійно, але має змогу махати кінцівками та раніше почати пізнавати навколишній світ. Але сповивання може застосовуватися для діток за спеціальними медичними рекомендаціями.

Також існує думка, що сповивання перешкоджає вільному диханню дитини, а також відбувається застій у тканинах та органах, і здавлюються нервові волокна. Водночас зараз почастішали випадки ортопедичних проблем у малюків, а при масовому сповиванні їх було значно менше, так як такий малюк не мав можливості вільно рухатися.

Тому сучасні медики радять батькам відмовитися від тугого сповивання. А якщо потрібно, щоб малюк спокійно спав, можна його сповити, але так, щоб це не принесло йому фізичного та психологічного дискомфорту.

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button