Суспільство

Який стосунок мають бобри до чернігівського мікрорайону Бобровиця: думка історика

Що в Чернігові є мікрорайон Бобровиця, знає майже кожен житель нашої області. Між тим, мало хто задумується, звідки взялася ця назва, адже вона насамперед асоціюється з тваринками бобрами.

Тож чи є насправді бобровий слід у назві мікрорайону Чернігова, з’ясовували журналісти ЧЕline. По коментар звернулися до місцевого історика Олександра Бондаря. Він розповів, що в історичних джерелах Бобровиця як село вперше згадується в 1630-х роках. Потім фігурує назва Слобода Бобровицька, одна частина якої входила до Чернігова, а друга частина увійшла пізніше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Екскурс в історію: звідки взялися Масани

Про етимологію назви однозначної думки немає.

«Можливо, вона й пов’язана з бобрами. Можливо, там були розташовані так звані боброві гони. В Середньовіччя вважалося, що бобер – це не тварина, а риба, і її можна було їсти в піст. І тому священнослужителям у монастирях подавали його на стіл. Натомість простим людям не можна було полювати на бобрів, потрібен був спеціальний дозвіл на боброві гони. А, можливо, люди, які там проживали,  в основному козаки у XVII столітті, якраз займалися цими бобровими гонами. Цілком можливо, що й прізвище першого поселенця могло бути пов’язане з цією тваринкою», – сказав Олександр Бондар.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button