Суспільство

Якими будуть зелені насадження в Чернігові, спільно вирішуватимуть фахівці КП «Зеленбуд», екологи, науковці й активісти

Як зазначив начальник КП «Зеленбуд» Артем Стах, підприємство має достатню кількість фахівців для реалізації програми з озеленення Чернігова. Але за участі громадського активу дуже важливо визначити загальну спільну стратегію, породи висаджуваних дерев, підходи до їхнього лікування та видалення хворих і небезпечних. Також на завдання міського голови варто прорахувати економічну доцільність створення власного розсадника дерев, що може стати довгостроковою програмою комунального підприємства.

На думку доцента кафедри біології НУЧК ім. Т.Г. Шевченка Світлани Потоцької, це мають бути природні для нашої місцевості види дерев плюс інтродуценти – завезені породи, що легко адаптуються до наших кліматичних умов, але можуть зробити міські пейзажі привабливими і цікавими. Наприклад, гінкго (Ginkgo) — рід унікальних листопадних голонасінних рослин, що з’явилися 270 млн років тому ще в пермську добу. Дуже перспективною породою також є каштан м’ясочервоний, який вже успішно росте на деяких вулицях міста і на Болдиних горах. Належну увагу варто приділити і ялинам, що стійкі до забруднень і значною мірою оздоровлюють навколишнє середовище. А використовувати в озелененні лише 11 порід дерев – це замало.

Пані Світлана також застерегла, що платани, попри потепління клімату, все-таки є вибагливими до тепла й у наших широтах можуть підмерзати взимку.

«Влітку каштани отримують значні опіки від надмірної загазованості в місті, яка щороку зростає. А вулиці не так просто озеленювати, як здається, через нормативні вимоги і різноманітні комунікації. Крім зеленого і чудового, місто повинно бути ще й безпечним», – наголосив головний інженер КП «Зеленбуд» Василь Кошельник.

За словами головного інженера підприємства, всі підрядники в місті документально попереджені щодо дотримання норм і неможливості пошкодження чи знищення зелених насаджень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині випікають хліб, борошно для якого спеціально замовляли в Угорщині

До речі, при КП «Зеленбуд» створюється Громадська рада, що спільно працюватиме над низкою питань. Як має відбуватися озеленення Чернігова? Яким чином провести інвентаризацію усіх наявних в місті дерев? Які породи дерев доцільно висаджувати з урахуванням кліматичних змін? Як знайти компроміс між вимогами комунальних служб, діями будівельних компаній-підрядників, власниками електромереж у питанні збереження здорових дерев на вулицях Чернігова?

Перше засідання Громадської ради заплановане на лютий. До речі, засідання транслюватимуть наживо на сторінці КП «Зеленбуд».

Джерело: КП «Зеленбуд»

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button