Суспільство

Якщо геть немає настрою: секрети від чернігівської психологині

24 лютого 2022 року назавжди змінило життя українців. І хоч відтоді минуло вже багато часу, а оговтатися й досі не можемо. Війна триває, люди гинуть, тривоги лунають, руйнування відбуваються…

В умовах тривалої війни порушується можливість задовольняти базові та значущі людські потреби. Передусім йдеться про потребу в безпеці – здоров’я, майна, майбутнього, потребу в довірі та інші значущі попити. Перспектива щось запланувати навіть ненадовго, втілити якусь ідею видається, на жаль, нереальною. Те, що в мирному житті вважалося «не нормою», за гострих і тривалих кризових умов, умов війни, активних бойових дій, переглядається, позаяк найважливіше – вижити та досягти відчуття безпеки (насамперед щодо здоров’я і життя) хоча б на мінімальному рівні.

Але хоч би якою жахливою була ситуація довкола, життя триває. І щоб остаточно не втратити орієнтири, треба намагатися налаштовувати себе на позитивний лад.

Зробити це непросто, а часом і дуже складно, особливо коли немає чітко визначеної часової перспективи щодо майбутнього. Та пробувати потрібно, хоч нині далеко не все так, як було раніше.

«Нині психіка і тіло людини (навіть тварини) – в постійному захисному режимі «стресової готовності», тому часто порушуються сон, харчування, взаємини різного рівня. Відтак, із цього варто почати: дорослому спробувати подбати про задоволення вищезгаданих потреб, аби на психофізіологічному рівні ресурсно балансуватися та допомагати балансуватися дитині», – зазначає Юлія Примак, кандидат психологічних наук, доцент Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка.

Утім, те, що тішило раніше, може, звісно, й не тішити нині. Адже багато хто вже пройшов етап переосмислення цінностей життя. 

Отже, дієвими можуть бути банальні щоденні турботи: чи то про іншу людину, чи то про самого себе, чи то про тварину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівському Валу облаштували лялькове царство (Фото)

«Із рідними, дітьми можна спробувати подивитися цікавий фільм (безумовно, якщо є електрика), щось разом приготувати, прибрати в шафі (можливо, речі, які вже не такі корисні у вашому житті, стануть тепер неабияк корисними для інших), влаштувати невеличку зустріч зі знайомими.

Допомагає і творчість. Наші діти співають, малюють, майструють, здобувають нові знання заради того, щоб допомогти нашим захисникам, нашій державі, нашому майбутньому. Діти здатні знаходити сили для конструктиву, тому й ми, дорослі, маємо докласти зусиль для цього (заразом багато хто це вже і демонструє)», – вважає психолог.

Варто не забувати і про відпочинок. Щоправда, багато хто каже, що нині це взагалі неактуально, хоч надворі вже літо.

«Зараз планувати щось складно, війна – і життя ще більш непередбачуване, аніж будь-коли. Справжній відпочинок буде після Перемоги. А зараз чим можна себе порадувати – поїздки на кілька днів для перезавантаження та зміна обстановки», – пояснює чернігівка Ірина Синельник.

Однак навіть короткий перепочинок здатен творити дива. Адже в людини, яка виспалася, яка відпочила і сита – кращий ресурсний стан, вона мислить продуктивніше.

Потрібно, щоб у житті було місце і для гумору.

«Гумор має не лише захисний потенціал, а неабиякий психотерапевтичний  вплив. Тому можна знайти людей із почуттям гумору кращим, ніж у вас, і багато з ними спілкуватися. Водночас навчитися поважати інших, позаяк гумор – це тонка межа між зухвалістю та повагою до людей. Жарти не повинні змушувати людину соромитися, відчувати напруження або страх. Важливо іноді посміятися і над собою», – наголошує Юлія Примак.

Тільки позитивно впливає на дорослих і дітей спілкування з тваринами. Нині дуже ефективно зарекомендувала себе фелінотерапія – це методи профілактики та лікування різноманітних захворювань за допомогою контактування з кішками, й каністерапія – терапія за допомогою собак, які наповнювали б змістом життя.

«Цих живих антидепресантів неможливо не любити. Вони ніколи не зраджують, вони люблять тебе таким, який ти є. Вони роблять життя кращим і змістовнішим. Якби ще й люди ставилися до братів наших менших із розумінням та відповідальністю, тоді не було б на вулицях наших міст і сіл безпритульних чотирилапих», – переконана чернігівка Марія Пастернак.

«А як їх не любити? Вони всі милі й гарні. Стрес знімають, якщо раптом щось сталося, чи сигнал тривоги звучить; і в будь-якому випадку щиро радіють господарям, смішні часто бувають», – розповідає чернігівка Яна Коновалова.

«Важливо частіше обіймати рідних і близьких, ба навіть і домашнього улюбленця. За можливості, звісно, корисно було б влаштовувати собі «інформаційні періоди тиші» – без інтернету, без телефону. Водночас все індивідуально, коли йдеться про налаштування на позитивний лад. Навіть страждаючи ми стаємо сильнішими!» – пояснює психологиня.

Також дуже важливо цінувати кожен день і кожну мить життя, бути уважним до навколишніх і не забувати про себе.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button