Суспільство

Ярмарки в Чернігові: цікаві подробиці давніх торгових свят (Фото)

У давнину в Чернігові були популярні різноманітні ярмарки. Наприклад, 14-15 вересня проходив Хрестовоздвиженський ярмарок. В обласному центрі загалом ярмарки проводили чотири рази на рік: у січні влаштовували Богоявленський ярмарок, навесні (за тиждень після Великодня) – Прокофіївський, у червні – Десятинний й у вересні – Воздвиженський.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав чернігівський краєзнавець Ярослав Волерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Борзна відгуляла Покрову з ярмарком і вогняним шоу (Відео)

Торгівля на ярмарку залежала від погоди і сезону. Більшість учасників ярмарків були одночасно продавцями і покупцями. Розпродавши свій товар, багато торговців вирушали витрачати отримані гроші. Зазвичай у Чернігові ярмарки проходили на Застриженні – в районі Кордівки, на лузі.

Заздалегідь до початку ярмарку вибудовували балагани. Так, на Воздвиженському ярмарку в Чернігові побудову балаганів і наметів розпочинали за 3-4 дні до початку ярмарку. Деякі селяни приїжджали з товаром на день-два раніше і вже могли розпочати торгівлю.

Згідно із записами 1894 року, Воздвиженський ярмарок у Чернігові тривав три дні, вподовж яких інтенсивність торгівлі також не була сталою: найбільш інтенсивна торгівля припадала на перший день, на другий день більшість торговців роз’їжджалася, на третій – торгівля взагалі припинялася. Таким чином, справжній ярмарок тривав фактично один день – підторжя та розторжя були незначними.

Протягом 1920-х рр., окрім постійної торгівлі, організовували торги, передсвяткові базари та ярмарки.

Невеликі ярмарки присвячували початку навчального року. Порівняно з дореволюційним Черніговом, у 1920-х рр. ярмарки у місті були менш тривалими (замість кількох тижнів – кілька днів) та з обмеженою кількістю розваг. Утім, вони на деякий час вносили розмаїття в одноманітне та малорухоме життя міста. За рахунок приїзду значної кількості торговців з інших міст і навколишніх населених пунктів (зокрема, у 1923 р. на Воздвиженський ярмарок до Чернігова прибули 10 тис. селян) у місті суттєво розширювався асортимент товарів.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button