Суспільство

Яскравий «Лас-Вегас» VS темні провулки: про вуличне освітлення в громадах Чернігівщини

На Чернігівщині з 28 лютого зняли заборону на ввімкнення вуличного освітлення. В обласному центрі ліхтарі вмикають із заходом сонця й освітлюють вулиці міста до 23-ї години. Зранку його знову вмикають о 5-й ранку до сходу сонця, аби комунальні служби могли прибрати місто до того, як чернігівці йдуть на роботу.

А яка ситуація у громадах Чернігівщини?

Володимир Куніцин, голова Коропської громади

Ми вуличного освітлення не вмикаємо. По-перше, не вважаю, що в питанні безпеки щось суттєво змінилося. А по-друге, не дозволяє фінансовий стан. Держава зробила низку послаблень для бізнесу і тих, хто торгує. Тож наразі надходження податків не дає нам можливості шикувати. Сьогодні на першому місці питання забезпечення мобілізації. Постійно перед нами ставлять завдання, які ми маємо виконувати. На жаль, наша громада не потрапляє під низку програм, що доступні іншим громадам. І нам сьогодні непросто.

Але люди ставляться із розумінням, що немає освітлення. До того ж, день нині побільшав. Ми сьогодні не можемо дозволити собі повноцінно жити так, як жили до широкої війни.

Андрій Портний, голова Сосницької громади

Вуличне освітлення вмикаємо в Сосниці тільки ввечері: як стемніє і до 21-ї.

В інших населених пунктах громади наразі не вмикаємо, бо немає в цьому потреби.  Організацій, підприємств чи установ, де могли б працювати люди, в селах немає. Тож там на роботу і з роботи люди не ходять. Щоб корову подоїти, вуличне освітлення не потрібне.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині можуть не закрити всі запити на LED-лампочки

Юрій Стальниченко, секретар Менської міської ради

У нас ліхтарі горять до 21-ї години. По місту вони вмикаються автоматично. По селах автоматично, здається, з 17-ї години вмикаються і до 21-ї.

Почали вмикати, як дозволили це робити – буквально на третій день. Щоправда, нині є моменти, що деякі лінії в селах обірвані. Але при вимкнених лініях цього не було помітно.

То нині на такі лінії комунальне підприємство виїжджає і ремонтує. Але таких випадків небагато.

Ми зменшили яскравість освітлення. До широкої війни ліхтарі в нас горіли по місту переважно на 60% яскравості. Нині зменшили яскравість, залежно від лінії, але цього достатньо, аби пішоходи бачили дорогу, а водіїв – пішоходів і велосипедистів, бо в нас місто, де багато людей користуються велосипедами.

Із освітленням зручно йти з роботи, адже насамперед йдеться про безпеку жителів.

Я вважаю, що люди задоволені ввімкненням ліхтарів. Принаймні, ніхто не скаржився, навіщо це зробили. Навпаки, в перший день, як увімкнули вуличне освітлення, ми спостерігали, що люди почали прогулюватися там, де освітлено. Якщо раніше швиденько прямували додому, то нині не квапляться, дихають свіжим повітрям.

Спілкувалась Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button