Суспільство

Їздять по гриби й купаються: чернігівці розповіли, як минає теплий вересень 

Нинішній вересень видався щедрим на тепло. І багато хто називає його ще одним місяцем літа, адже термометри дійсно показують літні плюсові позначки. 

Склали чернігівські синоптики прогноз і на найближчі дні. Тож до кінця вересня характер погоди не зміниться. Синоптики обіцяють приємні плюсові градуси. Зокрема денна температура буде 22-27 тепла, нічна температура буде на рівні 5-10 градусів. А ось з 1 жовтня стовпчики термометрів опустяться на нижчі позначки — 15-20 тепла вдень і трішки задощить. 

Тож поки панує майже літо чернігівці намагаються якомога довше пробути на свіжому повітрі. 

«Осінь — це моя найулюбленіша пора року, адже народився восени. Цьогоріч осінь дуже тепла і різнобарвна. Це чудова нагода для того, щоб останні теплі дні зустріти на природі в колі друзів та рідних. Обов’язково скористаюся цією нагодою, адже тепла і сонця ніколи не буває забагато!», — зізнається Владислав Пархоменко з Чернігова.

До вподоби нинішній вересень і Марії Шевченко з селища Березна. 

«Обожнюю нинішню осінь, Яку ще називають японською. Цьогорічна осінь дає додаткові можливості «підтягти хвости » на городі,доотримати вітамін Д  на нашій найкращій річці Снов . Звісно, вже не покупаєшся, бо ж вода лише ,+17. 

За такої чудової погоди їздимо у ліс щотижня . По гриби ! Грибів у суху погоду менше,але ж є . Та якщо знайдемо лише один білий,то не біда …

Ми дуже любимо осінній ліс, якого ледь торкнулась позолота ! Це одне з місць нашої сили 

Ось і сьогодні,в переддень професійного свята — Дня працівників освіти, відвідали ліс, набрали грибів, набрались позитиву. Ліс теж нас любить !»,- розповіла Марія Шевченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Домагання вчителя в чернігівському ліцеї: що відомо про ситуацію

Щоправда, переважна більшість сільських жителів про відпочинок думає мало, а переважно про господарські турботи, зокрема збір врожаю. Тож користуються днями, коли на дворі сухо й тепло.  

«Нехай краще буде тепло, бо як задощить та захолодить — важкувато буде нашим Захисникам. А я — сільський мешканець весь час на природі, та й звичний до всього.

З городиною справилися за гарної погоди, а от для посіву озимих дощ таки треба, бо земля спрагла аж занадто. А ще мене — грибника кличе ліс. Хочеться біляків, поляків, груздів. А в лісі кругом суш», — повідомляє Юрій Дахно з села Москалі.

«Це взагалі якась приємна аномалія у природі. Наче четвертий місяць літа. Хто ж буде проти. Можливість побути на природі зʼявляється кожні вихідні, коли їду в село до батьків. Поєднання корисного з приємним: можна і попрацювати там і подихати свіжим повітрям», — зауважив Микола Силенко.

А можна відпочинок чередувати із супільнокорисними справами. 

«Якщо казати про пори року, то, безумовно, найбільше я люблю літо. Й те, що наразі вересень нагадує його, мені, безумовно, подобається (хоча й усвідомлюю, що це не надовго). У перші дні вересня сходив на Десну купатися — для мене це була велика подія, бо плавав уперше з початку повномасштабного вторгнення. У середу, 27 вересня, ходив до волонтерів «Бо Можемо!» в Олександрівку — допомагав розбирати те, що залишилося від будинку чернігівців, після того як російсько-білоруські окупанти спробували захопити наше місто.

На жаль, хоча з облоги минули вже 1,5 роки, багато чернігівців досі потребують допомоги й не варто про це забувати (за можливості, закликаю доєднуватися до волонтерів та допомагати один одному). 

А якщо повертатися до теми теплої осені — я ходжу у шортах. Й мені це подобається», — наголошує Сєргєй Карась з Чернігова.

Звісно, що у кожного різні турботи і зайнятість, але попри це жителі Чернігівщини намагаються насолоджуватися ними. 

«Indian Summer як говорять американці — це класна нагода насолодитись останніми теплими днями. Звісно день став коротше і тому після роботи побути на природі дуже складно. Але попередні вихідні та наступні — прекрасний привід для сімейних прогулянок», — сказав Михайло Жироховіз Чернігова.

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button