Суспільство

YouTube-канал Національного заповідника «Гетьманська столиця»: досвід впровадження нової форми комунікації з відвідувачами

2020 рік надав можливість усім отримати новий досвід. В умовах карантину, коли мінімізувалося спілкування, Національний заповідник «Гетьманська столиця» зайняв активну позицію у освоєнні нових комунікацій, що, безперечно, відкрило перед нами нові можливості.

У квітні 2020 року було створено канал заповідника на YouTube під однойменною назвою. Я (автор статті) обрала шлях адміністратора YouTube-каналу. Наполегливе, щоденне і цікаве освоєння нової професії, яке і лякало мене, і захоплювало, і підштовхувало до освоєння азів акторської майстерності, роботи оператора та монтажу відео, освоєння нової  техніки (зараз у нашому розпорядженні відеокамера Sony HDR-CX 625, а починала зі зйомок на власний телефон), вивчення інтересів цільової аудиторії та багато іншого. Важливим джерелом знань стали онлайн-курси про інтернет-медіа на платформі Zoom.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Гетьманська столиця» повертає екскурсії

Карантин 12 березня зупинив відвідування музеїв і ми найперше почали працювати над створенням відеоекскурсій. Це був єдиний засіб комунікації з нашими потенційними відвідувачами, які опинилися зачиненими у власних домівках. Спосіб створити віртуальну мандрівку до Цитаделі Батуринської фортеці, Музею археології Батурина, Будинку генерального судді Василя Кочубея та палацу гетьмана Кирила Розумовського. Керівники музейних відділів заповідника особисто готували відеоекскурсії: писали концепції, сценарії, а здійснити професійну зйомку нам допомогли ТРО «Кон-такт» із міста Конотопа. Оператор студії Володимир Богдан став для мене і практичним вчителем на важливому першому етапі набуття нового досвіду. Про важливість нашої роботи свідчить той факт, що в 2020 році 17 861 відвідувач здійснив онлайн-екскурсію до «Гетьманської столиці» не виходячи з дому! І цього результату ми досягли у співпраці з офіційною сторінкою заповідника на Facebook, яку успішно розвиває старший науковий співробітник відділу історії Гетьманства Оксана Ломко. Зауважимо, відеоекскурсії популярні та відвідувані кожного дня!

Окремим напрямом нашої просвітницької роботи завжди були лекції. І в 2020 році ми також перенесли їх в онлайн. Найпопулярнішими відеолекціями на сьогодні є: «Церемоніал гетьманського двору», «Великий український меценат», автор – старший науковий співробітник відділу історії Гетьманства Віталій Мамалага, «Пилип Орлик – автор першої Конституції України», автор – заступник завідувача відділу «Палац гетьмана Кирила Розумовського» Наталія Дроб’язко, «Хто був святою покровителькою Батурина» автор – науковий співробітник відділу «Палац гетьмана Кирила Розумовського» Анастасія Олійник, «Гетьманські палаци Івана Самойловича», автор – старший науковий співробітник відділу археології Каріна Солдатова. У підсумку, за 2020 рік на YouTube-каналі заповідника відеолекції переглянули 1816 осіб.

У процесі формування змісту каналу ми врахували й те, що під час живого спілкування у екскурсантів зазвичай виникають уточнювальні запитання. Щоб дати ґрунтовну відповідь на них, було започатковано рубрику «Найпопулярніші запитання наших відвідувачів», що стала популярною саме в розпал туристичного сезону. Відеосюжети «Про історію кохання Івана Мазепи та Мотрі Кочубей», «Хто ж він – Петро Прокопович?»,  «Традиційне весільне вбрання нареченої Батуринського краю початку ХХ століття», сценарії яких підготувала науковий співробітник відділу «Садиба Кочубеїв» Алла Батюк, зібрали 1857 переглядів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Подорожувати Батурином, не встаючи з дивану: віртуальна «Гетьманська столиця» (Фото)

Реалізуючи свої завдання і поділяючи думку Конфуція «Скажи мені – і я забуду, покажи мені – і я запам’ятаю, дай мені зробити – і я зрозумію», ми завжди залучаємо молодь. З особливим ентузіазмом учні Батуринської ЗОШ І-ІІІ ступенів імені Григора Орлика, учасники історичного гуртка «Канцелярський курінь» та учасники «Пласту» стали співавторами сюжетів «Мій крок до перемоги» (про результати конкурсу «Розум-фест»), сюжетів до Днів Європейської спадщини, до Дня пам’яті Батурина. Зазначимо, що цей контент став дуже популярним саме серед молоді. Його переглянули 1324 глядачі.

Загалом за рік підготовлено 53 відеосюжети, з якими ознайомилися завдяки співпраці зі сторінкою Facebook 31 300 осіб. від часу заснування YouTube-каналу (з квітня 2020 року) на нього підписалися 646 осіб. Із червня 2020 року об’єкти заповідника поступово відкривалися для відвідування і ми сконцентрувалися на роботі з екскурсантами та відвідувачами офлайн, але розвивати канал не припиняли. Новинкою для вас буде рубрика «Історія експоната», що розкриватиме таємниці унікальних експонатів. Ця рубрика буде актуальною в зимовий період, а з початком туристичного сезону ми повернемося до «Найпопулярніших запитань наших відвідувачів», які ви вже, ми впевнені, підготували для нас!

Наступним нашим завданням є зробити відеоконтент доступним кожному, зокрема й для людей з особливими потребами. Також досить важливо для нас набрати першу тисячу підписників. Це нам потрібно, щоб проводити екскурсії, зустрічі, конференції на YouTube-каналі у прямому ефірі і бути ще більш доступними саме для вас! Кожен, хто читає цю публікацію, може нам у цьому допомогти, підписавшись на наш YouTube-канал. Це легко зробити. За цим посиланням https://www.youtube.com/channel/UCE8xgaIPHSkzsomu2pzvRlg ви зможете перейти на YouTube-канал Національного заповідника «Гетьманська столиця» і натиснути кнопку «Підписатися», таким чином долучившись до благородної справи – підтримки та поширення україномовного контенту. Ми обіцяємо втілювати нові ідеї та враховувати всі ваші побажання й очікування, які ви у вигляді коментарів обов’язково залишите до наших відеосюжетів.

Підбиваючи підсумки, хочемо зазначити, що новий досвід онлайн-спілкування нам вдався. Усім щиро дякуємо за онлайн-зустрічі та все ж з нетерпінням чекаємо на живе спілкування з відвідувачами. Тож запрошуємо вас до «Гетьманської столиці»!

Наталія Сушко, науковий співробітник

Національного заповідника «Гетьманська столиця»

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button