Суспільство

«З голоду не помремо»: чернігівці готують різнізапаси на зиму 

Експерти попереджають, що нинішня зима буде не менш складною, аніж минула. Є прогнози, що восени та взимку ворог прагнутиме занурити українців у холод і пітьму, обстрілюючи об’єкти української енергетики.

Це поганий сценарій, але треба готуватися до всього. Адже війна вже навчила, що вдома мають бути запаси на різні випадки – зокрема, їстівний запас (причому продуктів швидкого приготування та довготривалого зберігання), потрібних ліків, води хоча б на кілька діб і засобів на випадок знеструмлення – генератори, павербанки, ліхтарики, свічки, сірники і теплі речі. Зрозуміло, що потреби в людей різні, то кожен до цього списку додасть необхідне для себе.

Хоч до зими ще більше ніж два місяці, та жителі Чернігівщини здебільшого до сезону холодів готові. Картоплю вже багато хто викопав. До того ж, люди кажуть, що нинішній рік врожайний. 

«Дякувати Богу, ЗСУ та нашим роботящим рукам, до зими готові! Цьогоріч добре вродили всі овочі, тож було що їсти, продати, роздати, передати на ЗСУ, що є найважливішим нашим досягненням у городніх роботах!

Сьогодні консервую капусту, бо сорт виявився незимовий. Складаю в баночки, щоб не догнила.

Але ми навіть готові сидіти взимку і без заготівель, якби це допомогло наблизити Перемогу України», –зазначає Марія Шевченко із селища Березна. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Статус дитини війни: чи всі чернігівські діти зможуть його отримати

Готується жінка і до ймовірних проблем із електропостачанням. 

«У разі, якщо будуть відключення електроенергії, маємо свічки, замінили акумулятор в лампі, придбали інвертор.До речі, останні цьогоріч добре здешевшали.

Хочу особисто для себе купити ліхтарик з електрошокером, позаяк, сподіваємось, що ще будуть гриби у лісі, а тому плануємо виїзди у ліс, то нехай бишокер був», – пояснила Марія Шевченко.

Є люди, які дослухаються до порад і роблять запаси, бо постійно чують поради щодо цього від ЗМІ, чи від родичів, друзів або знайомих. 

«Загальний інформаційний шум зробив свою справу прикупив додатково пару павербанків, батарейок, свічки зосталися ще з облоги. Щодо запасів різних, то вони є «за визначенням» ще з осені 2014-гоОдразу після переїзду я постійно сварився з дружиною, навіщо нам на балконі запаси води  як технічної, так і питної. Виявилося, що це необхідність», – зазначає Михайло Жирохов із Чернігова.

«Що стосується запасів на зиму, то з голоду не помремо… Є овочі й фрукти з дачі. Не те щоб на всю зиму, але щоб набратися енергії на мандрівку в магазин,то вистачить… Звісно ж, павери фірми Baseus різної ємності та розміру, бо це на сьогодні провідна (за власними судженнями) фірма, що надає сучасні технології, якість і швидкість… Тієї ж фірми і кімнатні бездротові ліхтарі на магнітах із батареєю, що перезаряджається, маст хевНу, ще не менш важливим є кишеньковий ліхтар… І останнє і найважливіше  цепредставники котячого світу. Що більше котів у хаті,то краще!» – розказує чернігівець Дмитро Коток.

До речі, побутує думка, що сільські люди запасливіші, ніж містяни. 

«Людина, яка народилася та виросла в сільській місцевості, завжди до зими готується так, наче вона триватиме місяців 8-10. Тому, безумовно, в селі у батьків маємо певні запаси продуктів і дров для опалення. Свічки і ліхтарики там  речі необхідні в усі часи, а зараз тим паче. У місті маємо кілька потужних павербанків і акумуляторний великий ліхтар. Вони торік не підвели, то й цієї зими можуть стати у пригоді», –розповів Микола Силенко з Чернігова.

На прикордонні Чернігівщини, де ситуація, на жаль, вже тривалий час є найбільш напруженою, люди також запевняють, що перезимують. Дров заготовили, овочі виростили, худобу тримають, свічки та ліхтарики є. Уразі відсутності світла топитимуть грубки й пічки, втакий спосіб і грітимуться. Головне, за словами жителівприкордоння, щоб не було обстрілів і ворожих наступів. Бо все інше, порівняно з цим, – дрібниці.

Водночас варто пам’ятати, що до формування запасів на зиму треба ставитися з розумом. Бо, зокрема, надлишокпродуктів через деякий час зіпсується й опиниться на смітнику. Хоча іншим людям міг би стати у пригоді. 

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button