Суспільство

З українськими піснями та кулешем: на Чернігівщині відзначили 190-річчя з дня народження Миколи Ге

Виповнилося 190 років із дня народження одного з блискучих представників когорти передвижників – художника Миколи Ге (1831–1894). Любителям живопису він відомий як автор хрестоматійних історичних полотен, найвідоміших картин на релігійну тематику «Тайна вечеря», «Совість», «Розп’яття», а також низки виразних портретів своїх сучасників.

Микола Ге належав до тієї передової частини інтелігенції, що високо несла естетичні й моральні ідеали епохи. Але він багато в чому зумів випередити час – і в творчості, і в моральних пошуках істини.

1876 року художник разом із родиною оселився на маленькому хуторі Іванівський (нині с.Шевченкове поблизу с.Фастовці) Чернігівської губернії.

Із цією землею Миколу Ге пов’язувало багато чого. По материнським родоводом він був українцем, хоча й народився у Воронежі, але дитячі роки його пройшли в маєтку батька на Поділлі. Підлітком навчався у Першій Київській гімназії, потім – в університеті Св. Володимира, не закінчивши якого виїхав до Петербурга, до Академії мистецтв. Дружина Ге Ганна Петрівна – зі стародавнього українського роду Забіл.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові облаштовують православну церкву, орієнтовану на молодь і воїнів (Фото)

У цьому сакральному місці, в глухому українському хуторі художник відродився для творчості, створив багато полотен, викладав в українських художніх школах, допомагав талановитій молоді, проживши на українській землі загалом 18 років.

Вшанувати його пам’ять біля могили в с.Шевченкове зібралися представники Бахмацької громади та гості. Зокрема багато цікавинок про творчий шлях митця та слова вдячності звучали з уст Володимира Корсакова – представника громадської організації «Міжнародний  педагогічний клуб», Людмили Ємець – зберігача фондів краєзнавчого музею Ічнянської міської ради, Валентини Пушенко – виконувача обов’язків директора комунального закладу «Бахмацький історичний музей ім. Миколи Яременка», Юрія Вовкогона – місцевого краєзнавця.

Українською піснею привітали всіх присутніх учасники ансамблю «Рідні наспіви» Бахмацького будинку культури, зазначивши, що саме краса нашої української землі надихає митців на створення шедеврів.

Смачний куліш для учасників заходу організував депутат обласної ради, директор ПСП «Пісківське» Валерій Колоша.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Бахмацька міська громада

Ще статті по темі

Back to top button