Суспільство

«За п’ять років війни втратили понад 340 тисяч в тилу»: на Чернігівщині лютує «стара» епідемія

За рік померли майже дві тисячі людей в області. Ця сумна статистика стосується онкології, що невпинно і невблаганно «косить» ряди жителів області.

Епідемія онкології – так називають її деякі онкологи.

За минулий рік в області було зареєстровано первинних випадків захворювання на злоякісні новоутворення в кількості 4092 (до прикладу, за цей же рік в області народилося близько 6 тисяч дітей).

Значно вищий, ніж у середньому по області, показник захворюваності в Сосницькому, Куликівському районах, м. Чернігові, Корюківському, Чернігівському, Менському районах і м. Прилуки. Показник захворюваності сільського населення нижчий за середньобласний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Групи ризику коронавірусу: кому остерігатися ускладнень

У структурі захворювань у 2019 році по області перше місце займає рак шкіри – 12,2% (2018р. – 11,9%), друге – молочної залози 9,5% (2018р. – 9,8%), третє – трахеї, бронхів і легенів 9,2% (2018р. – 7,8%), четверте – шлунка 6,4% (2018р. – 7,3%), п’яте – прямої кишки 6,3% (2018р. – 6,2%).

Питома вага осіб у віці до 29 років серед захворілих становила 0,8%; 30-39 років – 3,2%, 40-49 років – 8,8%; 50-59 років – 19,6%; 60-69 років – 33,9%; 70 років і старші – 33,8%.

Значно вищий за середньообласний показник смертності у Чернігівському, Талалаївському, Борзнянському, Носівському, Сосницькому, Козелецькому, Срібнянському районах.

Про масштаби онкології у всеукраїнському масштабі розповідає столичний нейрохірург-онколог Антон Шкіряк.

«Якщо порівнювати Європу та Україну, то ми за кількістю поширення онкології на другому місці. І це зважаючи на те, що в Європі діагностика та скринінг якісніші, тому там онкологія виявляється частіше», — заявив онколог.

«Ми маємо понад 1 мільйон онкохворих в Україні, щороку ми виявляємо понад 140 тисяч онкохворих, більше як 30 тисяч із них не доживають до кінця першого року після виявлення захворювання», — пояснює Антон Шкіряк.

«У мене були пацієнти, які в житті не курили цигарок, але курили електронні цигарки. Тобто я з усією відповідальністю заявляю про те, що електронні цигарки також призводять до онкології», — заявив лікар.

«Ми за п’ять років війни втратили понад 340 тисяч громадян у тилу. Це трагедія! І українська влада, на жаль, нічого не робить для покращення ситуації, а в нас епідемія! У нас був Чорнобиль, у нас жахлива екологія», — зазначив він.

За інформацією Центру сучасної онкології (м. Чернігів) та isnyk.lutsk.ua

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button