Суспільство

За втручання прокуратури укладено охоронний договір на пам’ятку архітектури «Садибний будинок» у Чернігові

Чернігівським окружним адміністративним судом завершено розгляд заяви Чернігівської окружної прокуратури, поданої в інтересах Управління містобудування та архітектури Чернігівської обласної державної адміністрації щодо зобов’язання укласти охоронний договір на об’єкт культурної спадщини – «Садибний будинок», що розташований по вулиці Хлібопекарська, 10 у місті Чернігові.

Одна з найстаріших споруд міста, побудована ще у 1906 році, є важливою історичною пам’яткою культурної спадщини, занесеною до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Цей двоповерховий особняк, який чимось нагадує корабель, є яскравим прикладом архітектури модерну. Своєрідність будівлі надає поєднання цегляної кладки з декоративними деталями рослинного характеру, виконаними з цементу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відновили школу, амбулаторію та постачання питної води: шлях Киїнської громади до відновлення (Фото)

З 2012 року пам’ятка перебуває у комунальній власності Чернігівської обласної ради. Разом з тим, охоронний договір, що унеможливлював би використання території пам’ятки для нового будівництва й господарських потреб, що можуть їй зашкодити, та зобов’язував би утримувати пам’ятку в належному стані, не укладено.

На усунення порушень прокурор звернувся з позовом зобов’язального характеру до Управління комунального майна обласної ради.

У ході розгляду справи власником було вжито заходів до усунення порушень та укладено передбачений чинним законодавством правочин. Відтак, провадження у справі 24.05.2023 закрито.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Чернігівська обласна прокуратура

Ще статті по темі

Back to top button