Суспільство

Заборонені в ЄС і США речовини знищують річку Остер

Екологічна катастрофа, що влітку 2016 року спіткала річку Остер, була спричинена антропогенним чинником і має всі шанси повторитися.

За інформацією начальника відділу економіки природокористування департаменту екології Чернігівської ОДА Валентини Ганжі, наразі передбачити, що буде з річкою цього року, неможливо, оскільки складовою проблеми можуть бути різні чинники.

«У минулих роках проблеми на Острі склалися з багатьох причин. По-перше, антропогенні фактори, а саме викидання сміття самими людьми. По-друге – розорювання полів уздовж річки. По-третє – змиви з полів отрутохімікатів. Наступне: свою частку внесли й очисні споруди Ніжинського водоканалу, хоча вирішальними вони не стали. Далі – це природні умови того літа. Також значну роль у забруднені водойми відіграють стічні води домогосподарств, бо вони потрапляють до водойми неочищеними. Зараз люди використовують для прання, миття посуду засоби, що містять фосфати, – речовини, які заборонені в більшості  країн Європи та США», – розказує Валентина Ганжа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Ніжині взялися за розчистку забрудненої річки Остер

Працівниця екологічної сфери радить у власних обійстях користуватись замість розрекламованих «Гала», «Фейрі» тощо старими надійними содою, гірчицею і милом.

На сьогодні, згідно з дослідженнями Деснянського басейнового управління, від 6 лютого більшість гідрохімічних показників у нормі. Є незначні перевищення заліза і марганцю, але це природні особливості місцевості. У березні можуть додатися збільшення вмісту по сульфатах і хлоридах, оскільки можливі змиви з автодоріг, які рясно посипали сольовими сумішами.

Минулого року благоустроєм річки Остер займались управління капітального будівництва і департамент екології – витратили понад 700 тисяч гривень, переважно на будівельні та земляні роботи. Цьогоріч також планують незначні «вливання», рішення про які прийматимуть на березневій сесії облради, вони стосуватимуться переважно благоустрою прилеглих до Остра територій.

Ще статті по темі

Back to top button