Суспільство

Заговори, щоб я тебе побачив: 5 лайфхаків, як спілкуватися з жителями Туреччини

Як спілкуватися з місцевими мешканцями під час відпустки в Туреччині? Розкриваємо секрети продуктивної комунікації!

Збираючись до країни, яка за культурними традиціями дуже відрізняється від України, варто заздалегідь ознайомитися з правилами поведінки. Це стосується навіть популярних туристичних напрямків на кшталт Туреччини, де люди здебільшого звикли до примх іноземців. Сьогодні поговоримо про важливі правила та лайфхаки, які дозволять зробити спілкування максимально продуктивним та приємним для обох сторін.

5 лайфхаків для спілкування з турками

Мешканці Туреччини — дуже відкриті та привітні люди. Це одна з причин, чому на сайті онлайн-бронювання турів  https://bronix.ua/hot-tours/turkey гарячі путівки до цієї країни розбирають, немов не менш гарячі пиріжки. Аби вас не просто зрозуміли, а зрозуміли правильно, використовуйте кілька порад.

  1. Поважайте традиції. Туреччина лишається мусульманською країною, хоча формально релігія тут відділена від влади. Проте вплив ісламу на звичаї дуже виразний. Тому варто обирати більш закритий одяг, виконувати правила відвідування храмів, не вживати алкоголь у громадських місцях тощо. Це можна віднести до невербальної комунікації, яка одразу викликає повагу у місцевих жителів.
  2. Вивчіть кілька фраз турецькою (привітання, прощання, вдячність). Це підкреслить ваше уважне ставлення до культури співрозмовника та моментально забезпечить «тепліше» знайомство. Аби додатково виразити вдячність чи ввічливо відмовитися від пропозиції, злегка вклоніться з притиснутою до грудей долонею.
  3. Обережніше з жестами. Не намагайтеся наслідувати поведінку турків, якщо достеменно не знаєте значення конкретних рухів. Звичні нам жести можуть виявитися для місцевих жителів вкрай образливими. Наприклад, не можна вказувати пальцем на інших людей.
  4. Підтримуйте нейтральні теми. Якщо ваше спілкування з місцевими виходить за межі купівлі сувенірів та обслуговування у готелі/ресторані, спрямовуйте бесіду до тем, приємних співрозмовнику: турецька кухня та хамам, спорт, погода тощо. Можна розповісти про особливості вашої рідної культури, обговорити актуальні події. Головне — уникати політичних та релігійних тем, не говорити про проблеми та не розпитувати про сім’ю.
  5. Не сперечайтеся. Навіть якщо ви не згодні зі співрозмовником, обходьте гострі кути у розмові. Місцеві жителі здебільшого мають добрий, але запальний характер, вони уперті та чутливі до критики. Виграти у суперечці з турком — неможливо, а от зіпсувати розмову таким чином легко.

турция 2

Загалом отримати купу приємних вражень від відпустки в Туреччині дуже легко. Достатньо дотримуватись елементарних правил поваги та ввічливості з місцевими жителями. Демонструючи позитивний настрій та відкритість, ви гарантовано знайдете з ними спільну мову.

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button