Суспільство

Захисників Вітчизни планують ховати за уніфікованим ритуалом

В Україні планують ввести уніфікований ритуал поховання військовослужбовців і ветеранів. Про це міністр у справах ветеранів Ірина Фріз повідомила на своїй сторінці в Facebook.

«Гідний наших захисників уніфікований ритуал поховання загиблих має бути втілений по всій Україні. Про це йшлося під час зустрічі з представниками силових структур, фахівцями Українського інституту національної пам’яті та радником заступника глави Адміністрації Президента Василя Павлова», – повідомила Фріз.

Крім того, вона запропонувала створити робочу групу для обговорення алгоритму дій, що дасть можливість врегулювати питання, пов’язані з церемоніалом поховання військовослужбовців і ветеранів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині поховали загиблого в АТО бійця

Думками з цього приводу журналіст ЧЕline поцікавився в заступника військового комісара Територіального центру комплектування та соціальної підтримки, підполковника Вадима Лільчицького.

«Це треба було робити ще на початку незалежності нашої держави, щоб питання було чітко регламентовано. І до закону внести не тільки обов’язки військових, а й прописати повноваження місцевих органів влади. Адже під цю справу повинні виділяти якісь кошти. Сьогодні поховання відбуваються практично на волонтерських засадах. Ось Чернігівська міська рада в цьому питанні – молодці. Вони прийняли програму щодо поховань атовців. То там усе розписано, починаючи від труни, автобуса для підвезення й інших моментів. На все передбачені кошти. А в районах Чернігівщині все далеко не так. Хотілося б кращої ситуації», – сказав Вадим Лільчицький.

За його словами наразі стандартів для поховання бійців дійсно немає.

«Тільки у Статуті гарнізонної служби Збройних сил України прописано, що під час поховання військового у званні майора і вище дотримуються військового ритуалу зі стрілками, які салютують холостими патронами, військові несуть труну, є супровід оркестру тощо.

Проте, якщо загиблий військовий, незалежно від звання – від рядового до генерала – є учасником бойових дій, то поховання відбувається з військовими почестями. Більше нічого ніде не прописано», – зазначив Вадим Лільчицький.

Ще статті по темі

Back to top button