Суспільство

Запали свята: що варто пам’ятати про піротехніку

Новорічні свята важко уявити без традиційних салютів та феєрверків, а ще петард, якими так полюбляють балуватися діти. Аби ці супутники радісного настрою не зіпсували святкових вражень, варто дотримуватися елементарних правила їх безпечного використання.

Про що саме варто пам’ятати, розповів Олександр Івченко, представник пресслужби ДСНС України в Чернігівській області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки чернігівці збираються витратити на новорічні подарунки – думки людей

Отже, купувати піротехнічні вироби необхідно лише у спеціалізованих точках продажу за наявності сертифікату якості.

Перед використанням піротехнічних виробів необхідно уважно ознайомитися з інструкцією і суворо її дотримуватися.

Вироби, які мають дефекти, наприклад, зіпсовані, з тріщинами та іншими пошкодженнями корпусу або гніту, в жодному разі не використовувати.

Запускати феєрверки слід на відстані не менше 100 метрів від будинків та інших об’єктів. У жодному разі не запускати з балконів та у закритих приміщеннях.

При використанні піротехнічних виробів не можна перебувати у нетверезому стані і курити.

Заборонено зберігати піротехнічні вироби біля обігрівальних і опалювальних приладів. Також не можна просушувати їх над такими приладами.

Не рекомендується носити піротехніку в кишенях та підпалювати, тримаючи в руках. Запалюючи феєрверк, одразу ж відходьте на безпечну відстань — 30-50 метрів. Підходити до будь-якого піротехнічного виробу можна не раніше, ніж через дві хвилини після закінчення його роботи, а до багатозарядних краще і довше. Якщо ж салют не спрацював одразу, існує велика імовірність запізнілого вибуху, тому не підходьте до нього мінімум 10 хвилин.

Піротехніку, яка спрацювала, потрібно гасити, дотримуючись усіх можливих застережних заходів. Не утилізуйте у багатті або в печі. Загальноприйнятий спосіб — залити водою на дві години і лише після цього викинути у сміття.

Також пильно стежте за дітьми й не дозволяйте їм гратися з піротехнічними засобами.

Ще статті по темі

Back to top button