Суспільство

«Засекречене молоко по-чернігівськи»: експеримент на виявлення сировинної правди

Майже в кожному районі Чернігівщини є підприємства, що спеціалізуються на переробці молока. Молочні продукти в «тренді» практично в кожній родині. Та, як з’ясувалось, не все біленько і чистенько в молочному питанні Сіверського краю. За неофіційною інформацією, в області є лише один молокозавод, який працює на (!) свіжій сировині. Решта працює з сухим молоком.

Про це журналістці ЧЕline в інтерв‘ю (оффрекордз, звісно) розповіла одна чиновниця.

«Жодна машина зі свіжим молоком до більшості молочних заводів області не в‘їжджала понад 10 років», — заявила вона.

Виникає запитання – як розрізнити заводське молоко: де продукт зі свіжої сировини, а де на сухій?

Щоб бути обізнаним у справах молочних і знати, що купувати, спеціалісти радять звертати увагу на упаковку. Найдешевше, а відтак, із найгіршою якістю молоко – це продукт у поліетиленових пакетах. Зазвичай такий товар в магазинах кладуть на найнижчі полиці.

Таке молоко може довго не киснути. На смак трішки гіркувате, тобто там містяться антибіотики. Якщо його купити для приготування кави з молоком у кавовій машині – то пишної пінки з такого молока не буде. Воно не зіб’ється, оскільки там дуже мало молочного білка.

Трохи краще молоко – в пластикових прозорих пляшках. Воно середньої цінової вартості. І преміум-молоко – у скляній тарі.

Загалом існує кілька класів молока – екстра (для дитячого харчування), вищий, перший, другий і некондиційне молоко, яке заборонено приймати, однак деякі господарства це правило можуть порушувати.

Щодо так званих тетрапаків, тобто молока в термостійкій упаковці, то великої кількості антибіотиків там бути просто не може. Оскільки досить дорога та надійна упаковка і так добре береже продукт від скисання.

У сучасному фермерському господарстві виробник зобов‘язаний щодня надавати зразки продукції на наявність інгібіторів, тобто антибіотиків (їх можуть давати корові, якщо та раптом захворіла, однак молоко хворих тварин категорично забороняється вживати в їжу). Якщо виявиться бодай дрібка, то серйозні компанії, що спеціалізуються на виробництві дитячої продукції, таке молоко забракують.

У Чернігівстандартметрології, окрім суто теоретичного викладу, дають і практичний майстер-клас з вивчення упаковки. І варто розрізняти терміни, зазначені там. Так, пастеризація – це добре. Бо молоко за допомогою короткочасної теплової (до 90 С) обробки стає безпечним, гине патогенна мікрофлора, а от корисні властивості лишаються. Якщо ж молоко піддають стерилізації – це значно гірше. Його нагрівають до 120-140 С, відтак, разом із мікробами зникає й уся користь продукту. Якщо молоко має солодкуватий присмак – це означає, що його відновили з сухого порошку. Корисний такий продукт лише частково. Бо знову ж таки, як при висушуванні, так і при відновленні, втрачаються вітаміни.

Невеличкий домашній тест для перевірки класу молока.

До однієї столової ложки молока додати дві столові ложки води і протягом 40 секунд інтенсивно розмішувати. Вилити на блюдце. За 5 секунд у нерозбавленому молоці з‘являться невеличкі пластівці. Що більше буде додано води до продукту під час переробки – то більше часу знадобиться на те, щоб під час тесту з‘явилися пластівці.

І варто звертати увагу на термін зберігання. Що він коротший – то корисніший і натуральніший продукт!

Ще статті по темі

Back to top button