Суспільство

«Засекречені вибори»: на Чернігівщині приховують децентралізаційну правду

Попри значний чиновницький саботаж, на Чернігівщині все ж просувається реформа децентралізації.

Населення чудово усвідомлює перспективи щасливого майбутнього вже в об’єднаних територіальних громадах.

У липні цього року Чернігівська облдержадміністрація під тиском активістів таки відправила необхідні документи до Центральної виборчої комісії для призначення виборів голів у Остерській (Козелецький район), Лосинівській (Ніжинський район) і Батуринській (Бахмацький район) громадах.

Парадокс, але вибори в цих громадах досі не призначили. Більше того, людям навіть слова не сказали з цього приводу.

Журналістам ЧЕline на умовах анонімності повідомили приголомшливу інформацію. Виявляється, ОДА в липні відправили до Центрвиборчкому документи з помилками. Через це ЦВК відправила їх назад. Подальша доля важливих паперів невідома. А відповідальні за це органи мовчать і жодного слова не говорять громадам.

ЧЕline спробував розібратися в усій цій «засекреченій» катавасії. Працівниця ОДА Вікторія Довгаль, яка безпосередньо займалася підготовкою документації для відправлення до ЦВК, заявила, що не має інформації про долю «проблемних» документів. Вона «відфутболила» нас по коментар до оргвідділу. Мовляв, якщо вже так цікаво, то приходьте через кілька днів – поспілкуємося.

Більш багатослівним був начальник оргвідділу Чернігівської ОДА Сергій Зозуля. За його словами, питання про призначення виборів голів громад досі залишається відкритим.

«Це питання не вирішене. У законі немає пункту, що зобов’язує чи регламентує призначити після позитивного висновку вибори у визначений термін. Це ще вирішується все», — зазначив Сергій Зозуля.

Він також заявив, що жодних документів від ЦВК ще не приходило. Навіть на виправлення чи доопрацювання.

Пояснення від ЦВК нам, на жаль, отримати не вдалося. Всі номери, що вказані на сайті Центрвиборчкому, не відповідають. Куратор Чернігівської області від ЦВК зараз у відпустці і на дзвінки також не відповідає. Прес-служба головної виборчої комісії України також мовчить «мертвим вантажем».

ЧЕline обов’язково розбереться в цій загадковій «саботажницькій» ситуації. Громади чекають виборів, але з якихось дивних причин волевиявлення не призначають. Більше того, з людьми у цій ситуації вчиняють зовсім не по-людськи – цинічно мовчать і нічого не пояснюють.

Ми вже підготували та направили офіційні запити на адресу Чернігівської ОДА та Центральної виборчої комісії. Ми вимагаємо надати нам пояснення дивній «децентралізаційній» мовчанці. Сподіваємося, що це кризове питання вирішиться якомога швидше, й у громадах таки відбудуться вибори.

Ще статті по темі

Back to top button