Суспільство

Засипало та замело: громади Чернігівщини розповіли, як борються зі снігом

Уночі на Чернігівщині випало чимало обіцяного синоптиками рясного снігу. Ускладнення погодних умов завдало неабиякого клопоту громадам – це відсутність електропостачання через обірвані дроти, ожеледиця та непроста ситуація на дорогах і автошляхах. За рішенням ТеБ і НС у районах рекомендовано організовувати освітній процес за дистанційною формою навчання для школярів, яких підвозять до навчальних закладів шкільними автобусами.

Ситуація всюди схожа, але водночас є й відмінності.

Володимир Павленко, голова Березнянської громади

У нас мете й мете. Типова негода. Намагаємося боротися з нею. Де місце відкрите, сніг здуває, а де закрите, то замети можуть і до метра сягати. Також є місця, де снігу по 20 і по 50 сантиметрів нападало.

Світло, на щастя, є. Зі старостами я спілкувався, то ніхто з них не казав, що якісь проблеми з електропостачанням.

Розчищання доріг організовуємо. Звертаємося до сільгосппідприємств, щоб допомагали в цьому питанні. Один комунальний трактор є і той працює. Буде намагатися хоча б до лікарні, закладів різних шляхи розчистити. Але ж трактор чистить, а сніг йде. То розчищене знов замітає, вітер сніг несе.

Я думаю, що основні роботи з розчищання будуть, мабуть, завтра. Сподіватимемося, що сніг перестане йти. Бо розчищаємо, ресурси витрачаємо, а сніг слідом заметає. Можливо б, нині і не чистили б сніг. Але ж люди скажуть: «Ви нічого не робите». Тож комунальний трактор вийшов на дороги, намагається їх розчищати.

Автівки, автобуси їздять, добираються люди, куди їм потрібно. Староста з Миколаївки, а це крайня точка нашої громади, розповів, що хліб завезли. То дорога там була пробита. У Сахнівському старостинському окрузі і я, і староста поспілкувалися з директором КП «Прогрес», то обіцяє випустити трактор на розчищання доріг.

СК «Миколаївський» так само планує вийти на дорогу і чистити Локнистинський і Миколаївський шляхи. Але погода поки що перемагає.

Екстрена мобільна група – це в нас пожежна команда рятувальників. То раптом що станеться, залучаємо їх.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині вирує негода: поліція допомагає громадянам (Фото)

Андрій Портний, голова Сосницької громади

Усе нормально в нас. Але робота з розчищання триває Більші й основні вулиці розчистили, все проїзне, провулки залишаються, допрацьовуємо. В селах ситуація аналогічна, всі спрацювали, аграрії допомогли. Сантиметрів 15 снігу в нас випало. Ми готувалися, зима не настала зненацька. Тож і впоралися з викликами. Потрібні ресурси для боротьби з негодою є.

Населені пункти без світла були, електропостачання вже відновлено. Наразі сніг у нас вже припинився.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button