Суспільство

Застудні хвороби на Чернігівщині: нинішня ситуація і прогноз на майбутнє

Враховуючи актуальність проблеми захворюваності на коронавірусну інфекцію, ГРВІ та грип не тільки у світі, а і в Україні, про стан їхнього поширення в регіоні йшлося 12 грудня на брифінгу у ДУ «Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

Зокрема, характеризуючи ситуацію в нашій державі, генеральний директор установи Олександр Чепурний зазначив, що захворюваність на грип має тенденцію до зростання, особливо це помітно по показниках, що зафіксовані на Волині, Київщині та Прикарпатті. На щастя, летальних випадків від грипу в державі поки не зареєстровано, втім через ковід в Україні за тиждень померло 45 людей. А от загалом від початку епідемічного сезону (з 1 жовтня нинішнього року) на ГРВІ в Україні перехворіло понад 1млн 300 тисяч громадян, що на 41% більше за аналогічний період минулого епідсезону.

«Питома вага дітей серед захворілих становить 56%. Перевищення епідпорогу зафіксовано у Чернівецькій області, на середньому рівні підвищення епідпорогу перебувають Житомирська та Рівненська області», – зазначив Олександр Чепурний.

У свою чергу заступник генерального директора установи Артем Ярошенко, розповідаючи про ситуацію із захворюваність на ГРВІ в нашій області, навів наступні статистичні дані:

«Минулого тижня стан захворюваності на 4,5% був менший, ніж протягом позаминулого тижня, епідемічний поріг нижчий на 5,5%. Втім є громади, в яких спостерігається певне перевищення епідпорогу, хоча вони і різняться за кількістю населення, тому статистичні дані щодо хворих на ГРВІ там не можуть особливо впливати на загальнообласні показники. Відтак захворюваність на COVID-19 збільшилася на 0,2% (1 випадок). З початку епідсезону зареєстровано 14 летальних випадків (95 випадків за весь 2023 рік). Таким чином, прогнозований підйом захворюваності на ГРВІ слід очкувати до кінця грудня, а потім його спад через шкільні канікули, і знову певне збільшення показників. Що є цілком природньо».

Також Артем Ярошенко повідомив, що нині на Чернігівщині циркулює такий штам коронавірусу, як Омікрон з різними генетичними лініями. Проте варіабельність штаму не має особливого значення для профілактики захворювання, для якого вакцинація – єдиний ефективний засіб, щоб не захворіти або значно полегшити перебіг хвороби. Про це і розповів завідувач відділу імунопрофілактики Олександр Бубирь:

«Для того, щоб вберегтися від грипу за допомогою вакцини, її після консультації з лікарем слід придбати в аптечній мережі. Від коронавірусної хвороби вакцина цілком безкоштовна, і її також варто вводити за рекомендацією лікаря. До речі, це різні вакцини, одна діє на збудник грипу, інша – на коронавірус. Тож їх можна вводити одномоментно. Нині в області в наявності вакцини як для дітей, так і для дорослих. 11 грудня в область доставлено 1000 доз вакцини проти Омікрону, її отримуватимуть лікувальні заклади. Не слід боятися протипоказань для щеплень, їх не так багато – висока температура, катаральні явища, індивідуальна непереносимість компонентів вакцини».

Таким чином, основний лейтмотив, який прозвучав під час брифінгу, можна охарактеризувати коротко і доступно – не варто нехтувати власним здоров’ям та наражати на небезпеку оточуючих, якщо можна упередити захворювання за допомогою вакцинації і дотримання простих методів запобігання будь-яких застудних хвороб.

Джерело: Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб

Ще статті по темі

Back to top button