Суспільство

Чи буде в Україні помісна церква: позиція Президента і чернігівських священиків

Днями Президент України Петро Порошенко зазначив, що нині Україна як ніколи близька до появи помісної православної церкви. Себто коли релігійні діячі перестануть з’ясовувати, чий патріархат чи церква кращі, бо як такого поділу вже не буде.

Якщо зміни відбудуться, українська церква напряму відповідатиме перед Вселенським Патріархом, а зв’язок із московським патріархатом і російською церквою обірветься. І в релігійному просторі запанують суцільні мир і злагода. Що й казати, ідилія! І добре, якби так було.

Президентське прагнення

Президент переконаний, що помісна церква в нашій державі буде. Принаймні такий висновок можна зробити з інформації, оприлюдненої його прес-службою. Зокрема, в ній йдеться, що Президент провів зустріч із головами фракцій у Верховній Раді України та закликав їх підтримати Звернення до Вселенського Патріарха Варфоломія І про надання українській церкві Томосу (церковного декрету. – Авт.) про автокефалію.

Також одразу ж після Великодньої ночі, у Світлий понеділок, глава держави відбув до Стамбула, де відбулась зустріч з Його Всесвятістю Вселенським Патріархом Варфоломієм І та членами Синоду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині збереглася старовинна церква, в якій знімали перший фільм жахів

«Я можу вам повідомити дуже приємну новину, що на сьогодні Україна як ніколи близька до появи власної автокефальної помісної православної церкви. Це засвідчить не лише позиція Вселенського Патріарху, а й членів Синоду», – наголосив Президент.

Він зазначив, що не може зараз розповісти про всі подробиці цієї зустрічі, але є абсолютно необхідні основні елементи, що повинні забезпечити цей процес.

Реальна картина

Та чи готові до таких радикальних змін релігійні діячі і чи не поквапився Президент із заявою? Адже випадків міжконфесійних непорозумінь, які виникають у нашій країні, багато. І в кращих традиціях християнства протягувати одне одному руку духівники не квапляться. Згадаймо хоча б трагічну історію, яка сталася в Запоріжжі, коли священик УПЦ МП відмовився під час похорону відспівати 2-річного хлопчика, хрещеного в церкві Київського патріархату, який загинув від того, що на нього впав з вікна самогубець. Тоді хвиля збурення прокотилась усією країною, причому відголоски дісталися Чернігова, де містяни на знак обурення й незгоди із церковною позицією також приносили під двері храмів дитячі іграшки.

Непорозумінь меншого масштабу теж вистачає. Та не будемо зараз копатися в них. Ліпше дізнаємось, що думають про помісну церкву та можливість її створення чернігівські духівники.

«Церква керується канонами, тим паче, маємо своїх предстоятелів і священиків. Тож тільки вони, а не політики мають право вирішувати долю церкви та звертатись із якимись заявами», – сказав протоієрей Ігор, секретар Чернігівської єпархії УПЦ. Мовляв, церква в Україні відокремлена від держави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ніжинська Покровська церква отримала унікальний подарунок

Можливість створення єдиної помісної церкви священнослужитель не відкидає, але йому ймовірність її появи не здається такою радісною, як українському Президенту.

«Вона можлива, але якщо між усіма церквами буде якась домовленість і порозуміння.

На сьогодні таких кроків ніхто не хоче робити. В кожній конфесії є комісії, які очолюють предстоятелі, але на жаль, у жодній із церков не вдається повноцінний діалог», – зауважив він.

Також духівник зазначив, що на сьогодні УПЦ є незалежною у своєму існуванні та управлінні. Тобто мають свого предстоятеля синод і собор, які й ухвалюють рішення. Причому яке рішення ухвалювати – ні з ким не радяться. Головне, щоб воно не суперечило рішенням Вселенських церков.

Можливість поступок у взаємодії з представниками інших церков протоієрей Ігор не відкидає, але, даруйте за каламбур, імовірний компроміс здається безкомпромісним.

«Це можливо, якщо люди, які відкололися від церкви, підуть на поступки чи повернуться. В іншому разі діалогу ніколи не буде», – пояснив секретар Чернігівської єпархії УПЦ.

До речі, він також зазначив, що УПЦ не визнає Київського патріархату, як і, за його словами, жодна церква в світі. Отака позиція.

Перспективу створення єдиної помісної православної церкви неодноразово обговорювали з отцем Романом, настоятелем Катерининського храму в Чернігові, який належить до Київського патріархату. Священик завжди казав, що помісна православна церква неодмінно буде і що це добре. Ось тільки, коли вона постане, не відомо, бо процес її створення дуже непростий, зокрема, через відсутність порозуміння між релігійними діячами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іллінська церква в Ніжині: доля перлини сакральної архітектури

Між тим в інтернеті оприлюднено позицію речника Православної Церкви Київського патріархату Євстратія Зорі.

«Визнання церковної незалежності відкриє шлях до повноцінного спілкування, до творення єдиної помісної православної церкви, і ми подолаємо церковне розділення на Київський і Московський патріархат», – коментує речник Православної Церкви Київського патріархату Євстратій Зоря.

Тепер слово – за парламентом. Потім питання створення церкви розглядатимуть у Синоді – найвищій колегіальній церковній установі.

За словами Президента, першою такою умовою є звернення церковних ієрархів. Він повідомив, що вже провів низку зустрічей із представниками духовенства. Святіший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет передав главі держави відповідне звернення із підписами усіх єпископів Української Православної Церкви Київського патріархату, які засвідчили підтримку щодо надання Томосу новій Українській Православній Автокефальній Церкві.

Президент також повідомив, що мав зустріч з Митрополитом Київським і всієї України Макарієм, Предстоятелем Української Автокефальної Православної Церкви. До речі, всі архієпископи УАПЦ підписали звернення до Вселенського Патріарха і до Президента.

Крім цього, Петро Порошенко зазначив, що єпископи інших церков підписали або розглядають можливість підписання Звернення до Його Всесвятості Вселенського Патріарха Варфоломія І щодо надання Томосу на автокефалію.

P.S.

Добре, якщо так станеться, до того ж якомога швидше. Але всі ми знаємо, що церковний устрій консервативний, а тому не дуже схильний до новацій. До того ж, хоч як прикро, але в релігійних питаннях, як і у світських, часто спостерігається боротьба за вплив і джерела прибутку. І зазвичай втрачати їх ніхто не хоче, тому деякі навіть передові реформи пробуксовують десятки років. Та все ж закінчувати на песимістичній ноті не хочеться. Бо над людським бажаннями і прагненнями є Божа воля.

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button