Суспільство

Збирають ягоди, аби виживати: на Чернігівщині в розпалі – сезон чорниць

Літо – традиційна пора сезонних ягід. То треба встигнути наїстися досхочу. Утім, через бойові дії, які відбувалися та відбуваються на українській території, ходити до лісу не дуже безпечно для життя і здоров’я.

Між тим, збирання чорниць для жителів Чернігівщини – одне з традиційних занять. І традиційно жителі півночі нашого краю навіть заробляли на чорницях гроші. Треба виживати людям і нині, коли ціни на все – космічні, а заробітки – мізерні.

Жителька Сновська Анастасія Крот розповіла, що до лісу по чорниці люди їздять переважно не від хорошого життя.

«На сьогодні для багатьох людей це дуже швидкий, але тяжкий заробіток.

Із ягід для себе майже нічого не заморозила. Їздила, щоб трішки викрутитися до зарплати. І багато людей із цієї причини їздять.

Батьки мого чоловіка їздять, бо в них пенсія маленька і вони так викручуються. Взагалі багато пенсіонерів їздять по чорниці. Ці ягоди важко збирати, але людям треба виживати. Буває, що пенсіонери губляться. Цьогоріч у нашому районі шукали двох людей похилого віку. І вдвох вони досить довго пробули в лісі – більше доби. І на щастя, їх знайшли живими та здоровими. Зокрема, довелося брати участь в одному з пошуків.

Тож пенсіонери ризикують, але пенсія маленька, тому люди прагнуть заробити хоч якусь копієчку», – зазначила жінка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Був самовідданим поліцейським: роковини загибелі Олексія Дяговця

За її словами, цьогорічна особливість збору чорниць у тому, що в лісі як ніколи дуже багато комарів і комариний сезон триває. Але й водночас особливість нинішнього часу, що не всі ліси, де багато чорниць, безпечні.

«Взагалі багато лісів, до яких ми не можемо заїхати. Деякі люди, звісно, ризикують, їдуть у таку місцевість, зокрема в бік села Єліне. Але воно не вартує тих коштів. Водночас люди ризикують не від хорошого життя», – пояснила пані Анастасія.

Вона також розповіла, що цьогорічна закупівельна ціна на чорниці варіюється в межах від 75 до 90 гривень за кілограм ягід.

«Я завжди віддавала чисту ягоду, то в мене по 90 приймали. А взагалі переважно 75 гривень за кілограм», – сказала жінка.

Користь чорниці

Ці ягоди – справжній «вітамінний бум». У їхньому складі є магній, кальцій, марганець, вітаміни А, В і С та, звісно ж, антоціани, які й надають синього відтінку чорницям. До речі, ці речовини захищають клітини від негативного впливу, тому знижують ризик розвитку онкології. Сприятливо впливають на серце, судини й очі. Флавоноїди і таніни — теж антиоксиданти, які є в складі чорниці. Їхня роль інша — пригнічувати будь-які запальні процеси в організмі.

Варто згадати і про листочки чорниць — вони мають інсуліноподібну дію і нормалізують цукор при діабеті.

Чорниці для очей

Виробничі компанії, що обіцяють ідеальний зір як результат вживання ягід чорниць, обманюють. Насправді єдиний вплив чорниць на очі — покращення кровообігу та зниження ризику відшарування сітківки. Чорниця позитивно впливає на зір людей, які багато працюють за комп’ютером, але диво-засобом, на жаль, не є.

Чорниця при захворюваннях шлунково-кишкового тракту

Додатково чорницю застосовують як засіб проти діареї, гастриту або виразки. Для цього використовують свіжі або сушені ягоди. Чорниця серед народних засобів вважається одним із кращих способів налагодити роботу кишечника.

Шкода чорниці

Не рекомендується вживати чорницю при сечокам’яній хворобі. Активні речовини можуть спровокувати появу нових каменів.

Добова норма ягід для дорослої людини — 100 грамів. Якщо переборщити, буде алергія або закреп.

Як вибирати чорницю

Треба звертати увагу на восковий наліт. Якщо він є — ягоди свіжі. Чорниці не повинні бути на дотик м’якими, із запахом бродіння або пускати сік. Ідеальний відтінок ягід — чорний без блідих плям.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button