Суспільство

Зеленими стежками Чернігівщини: Сокиринський парк (Фото)

Особливе місце серед цінних природних комплексів Чернігівської області, взятих під охорону, займають парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва – заповідні території, що виділяються різноманіттям рослинного світу, неймовірними ландшафтами з пагорбами, водними джерелами та водоспадами, долинами струмків чи річок, архітектурними спорудами, скульптурами тощо.

Про це повідомляє Департамент екології та природних ресурсів Чернігівської облдержадміністрації.

На Чернігівщині налічується 19 таких об’єктів, справжньою окрасою південної Чернігівщини є – Сокиринський парк, який перебуває під охороною держави та має статус загальнодержавного.

Це один з найбільших парків, простори якого розкинулися у мальовничому місці поруч з селищем Сокиринці Срібнянської громади. Парк має велику площу і славиться своєю природною красою, через що є популярним місцем у відпочинку – як тутешніх жителів, так і туристів.

Величний палацово-парковий комплекс створено на початку ХІХ сторіччя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зимові спогади навесні: картини чернігівських художників презентували у Чернігові

Площа природоохоронної території на сьогодні займає 40 га. Різноманіття рослинного світу сягає біля 40 видів – дуб, береза, берест, липа, тополя біла, граб, клен гостролистий, модрина, ялина, сосна звичайна і чорна, каштан. З чагарників найбільше таволги. До тепер збереглися сторічний платан та три східних буків. Найстаріше дерево парку – Шевченківський явір.

Композиція парку включає ставок, викопаний по течії річки Утка, альтанку-ротонду, побудовану на початку ХІХ століття, в густих зарослях ми бачимо залишки готичного містка, далі руїни оранжерей – колись вони славились розмаїттям троянд, пальмових і евкаліптових дерев і розкішними ананасами.

Зараз у палаці знаходиться аграрний ліцей, відкрито історико-етнографічний музей відомого українського кобзаря Остапа Вересая, де зібрані речі побуту селян, що відповідали епосі життя і діяльності кобзаря, спогади очевидців про нього. Також відновлено з небуття місце поховання Остапа Микитовича, у дворі встановлено пам’ятник.

Довідково. Садово-паркове мистецтво має давню історію. Його виникнення сягає у глиб віків і є ознакою цивілізації, окультурення природного середовища. Значна частина парків-пам’яток садово-паркового мистецтва Чернігівщини – це старовинні парки, створені у XVII-XIX століттях, які закладались навколо великих маєтків, що були власністю окремих заможних родин.

Кожен парк – це витвір свого часу, що становить велику наукову, історико-культурну та художньо-естетичну цінність.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button