Суспільство

Жінка Чернігівщини: розумна, зріла та напрочуд талановита

Чернігівська жінка – одна з найстарших в Україні. Їй у середньому 46 років.

Про це ЧЕline повідомили в Головному управлінні статистики у Чернігівській області.

Проживає вона переважно в міських поселеннях (64 %). Городянка молодша за сільську жительку на 6 років (44 роки порівняно з 50).

Середній вік одруження сучасної жінки – 30 років. Вона переважно виходить заміж за чоловіка старшого. Першу дитину найчастіше народжує у віці 20–24 роки. Проте протягом останніх років дедалі більше жінок прагнуть стати мамами в дорослішому віці (13 % породілей у 2016 р. були у віці після 35 років). Кожну п`яту дитину в місті та кожну третю в сільській місцевості народжують жінки поза шлюбом.

Найбільш активною на ринку праці жінка є у віці 40–49 років. Традиційно вона надає перевагу зайнятості в охороні здоров`я та наданні соціальної допомоги, освіті, тимчасовому розміщуванні й організації харчування, сфері мистецтва, спорту, розваг та відпочинку, фінансовій та страховій діяльності.

За виконану роботу жінка отримує винагороду, що в середньому на чверть нижча за винагороду чоловіків (у 2016 році – 3 508 грн проти 4 647 грн). Адже «жіночі» професії поступаються в оплаті праці «чоловічим».

Жінка частіше прагне до підвищення свого освітнього рівня. На початок 2016/17 навчального року студентки становили дві третини всіх студентів у технікумах, коледжах та училищах області та дещо більше половини – в університетах та академіях. Кожен другий аспірант – жінка, троє з чотирьох докторантів – також жінки.

Представниці слабкої статі в області, як і в Україні, витриваліші за чоловіків і живуть довше. На Чернігівщині середня очікувана тривалість життя при народженні жінки на 12 років більша, ніж чоловіка, і становить  76 років.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button