Суспільство

Чернігівці щасливі, але вже менше довіряють місцевій владі – результати соцопитування від «Рейтингу»

Соціологічна група «Рейтинг» у рамках проекту «Портрети регіонів» представила результати опитування, проведеного на території Чернігівської області з 16 листопада до 4 грудня 2018 року.

Загалом у дослідженні взяли участь 1600 респондентів.

Аналіз результатів дослідження показав, що ситуацію загалом по країні мешканці області оцінюють значно гірше, аніж на місцях. 8% оцінили політичну ситуацію як спокійну, тоді як на Чернігівщині спокійну політичну ситуацію бачать 37%, а у своєму місті чи селі – 55% респондентів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Результати опитування: українські чоловіки склали портрет ідеальної жінки

80% мешканців області вважають події на сході військовим конфліктом, 49% вважають, що головні проблеми суспільства – хабарництво та корупція. 34% опитаних не очікують жодних змін від президентських виборів, 29% впевнені, що ситуація покращиться, а 14% стверджують, що погіршиться.

48% жителів області не сумніваються у фальсифікації на майбутніх виборах. 14% чернігівців не проти підкупу на виборах, у самому Чернігові 17% виборців готові отримувати подарунки від кандидатів.

Абсолютна більшість чернігівців (73%) відчуває гордість, що вони українці. Протилежної думки – 14%.

Майже 60% мешканців області вважають себе щасливими, 19%, навпаки, нещасливими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Презентація результатів опитування соціологічної групи «Рейтинг»

80% вважають, що українська мова повинна бути єдиною державною. 73% чернігівців вважають Росію країною-агресором.

33% чернігівців хочуть працювати за кордоном, серед опитаних – 66% молоді, 36% жителів міст. 29% жителів області хочуть відкрити власну справу вдома на батьківщині.

Протягом року знизився рівень задоволення діяльністю міського/сільського голови – з 41% до 30%. Переважна більшість опитаних не задоволена станом справ у різних сферах і послугах.

За останній рік серед мешканців області зросла кількість тих, хто підтримує вступ України до ЄС, – із 44% до 47%, кількість тих, хто за вступ до НАТО, майже не змінилася – 38%.

Результати опитування представив у Чернігові заступник директора соціологічної групи «Рейтинг» Любомир Мисів.

Ще статті по темі

Back to top button