Суспільство

Жінки Чернігівщини освоюють чоловічі професії

Таку тенденцію останнім часом спостерігають у службі зайнятості. На Чернігівщині наразі налічується близько 5 тисяч офіційних безробітних. Серед них 77,5 %  жінок. На початок червня у базі даних служби зайнятості налічувалось 799 вакансій, на кожну з яких було 6 претендентів.

Фахівці кажуть, що нині через брак чоловіків на обліку чимало жінок обирають для себе роботу, яка раніше традиційно вважалась чоловічою. Вони успішно працюють операторами верстатів, електромонтерами з ремонту та обслуговування сигналізації, з експлуатації електролічильників, охоронниками. Як показує досвід, у сучасних реаліях  жінка може бути й кранівником, лісорубом, пічником, монтером колії, токарем, трактористом і навіть слюсарем-ремонтником з експлуатації газопроводів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Спасо-Преображенському соборі Чернігова експонується унікальна печатка (Фото)

Відсутність необхідних професійних навиків не є перешкодою на шляху до працевлаштування. Служба зайнятості допомагає безробітним жінкам безкоштовно, у короткі терміни здобути затребувану на ринку праці професію, зокрема й шляхом стажування на робочому місці. А громадяни, які не зареєстровані у службі зайнятості, можуть отримати ваучер на навчання.

Ще одна можливість реалізуватись на сьогодні як для чоловіків, так і для жінок – започаткувати або розвивати власний бізнес. Служба зайнятості пропонує скористатися грантовими програмами  в рамках урядового проєкту єРобота. У поточному році переможцями за програмою «Власна справа» та програмою «Грант для ветеранів та членів їхніх сімей»  стали 70 мешканців області і переважна більшість (60 %) серед них — жінки. Вони нарівні з чоловіками відкривають виробництва, заклади харчування, СТО, фермерські господарства тощо.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Чернігівський обласний центр зайнятості

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button