Суспільство

Житель Батурина знайшов скарб вартістю 4 мільярди гривень

Цьогорічна весна здивувала своїми погодними сюрпризами жителів не лише Чернігівщини, а й всієї України. А для 69-річнго жителя Батурина весна 2018 року запам’ятається на все життя.

Він живе неподалік Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця». Чоловік пішов до погреба за консервацією і ледь не зомлів від побаченого. Обвалилася одна із стін і фактично весь льох був заповнений піском та глиною.

У розпачі чоловік почав неквапливо розчищати завали. І вже через кілька хвилин він знайшов у піску якісь скрині. Всього їх було п’ять. Коли відчинив одну із скринь, то побачив там речі із золота. В інших скринях також було золото, дорогоцінне каміння, кубки, персні, монети і навіть холодна зброя.

Чоловік вирішив сповістити про свою знахідку державі. Історики з Національної академії наук України встановили, що в погріб звичайного жителя Батурина обвалилися скарби, які свого часу заховав гетьман Іван Мазепа.

Як відомо, у 1669–1708 та 1750–1764 роках місто Батурин було резиденцією гетьманів Лівобережної України. Фахівці зазначають, що знайдені скарби мають колосальну вартість – приблизно 4 мільярди гривень. Знахідка передана до золотовалютного резерву України.

Але чоловік отримає солідну винагороду (скільки саме – не повідомляють). Відомо також, що наприкінці квітня на місці знайдених скарбів розпочинаються масштабі археологічні розкопки. Підготовчі етапи вже тривають. Прізвище чоловіка та адресу, за якою він мешкає, із зрозумілих причин не розголошують.

З Днем сміху 🙂

Ще статті по темі

2 коментарів

  1. Ще золото Полуботка не поділили, а ви так огорошуєте халявників! Ні співчуття людям, ні зради!

Back to top button