Суспільство

Жителі Чернігівщини насолоджуються золотою осінню (Фото)

Золота осінь на Чернігівщині нарешті повсюдно вступила у свої права. Зелені дедалі менше, а листяні заплавні ліси залиті тепер усіма відтінками жовтого та багряного. Шкода, що ця краса така недовговічна. За тиждень-два листя облетить.

У природничому центрі «Міжрічинська пуща» вміють насолоджуватися природою у будь-яку пору року, підкреслюючи її особливість.

«Додають яскравості зараз ще й червоні мухомори. А ще численні червоночереві жаби-кумки, що саме ховаються зимувати. Червоніють ягоди пасльону солодко-гіркого. До речі, всі згадані ці червоні красені отруйні», – пише на своїй сторінці в соцмережі Андрій Сагайдак, засновник природничого центру «Міжрічинська пуща», гід у дику природу.

Утім, нині прекрасна українська природа потерпає від війни та бойових дій. Негативного впливу зазнала й Чернігівщина. Та, за словами Андрія Сагайдака, в регіоні, де він працює, а це межиріччя Дніпра й Десни, на щастя, все добре.

«До вибухів у нас усі звикли, бо поруч – військовий полігон. Роками тварини звикали до гучних звуків, які з нього доносилися, то вже не лякливі. Свого часу, коли створювали цей полігон, виселили кілька сіл. Окрім того, доступ людей у наші ліси був обмежений. То це, хоч як би здавалося дивним, позитивно впливало на деякі види тварин. Бо утворилися безлюдні території», – пояснює він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині досліджуватимуть весільні традиції пращурів

Гостям у «Міжрічинській пущі» завжди раді. Тут проводять екопросвітницькі заходи. Діє музей лісових промислів – невеликий, але там можна побачити різні старовинні речі. Одяг навіть можна приміряти, сфотографуватися з предметами старовини та дізнатися, як люди раніше жили. Далі зазвичай відбувається прогулянка спеціально облаштованим лісовим маршрутом, звісно, відповідно до сезону.

«У нас немає гір і запаморочливих водоспадів чи інших подібних краєвидів, але в нас можна дізнатися щось цікаве про речі, які здавалися звичними: про лікарські, їстівні рослини, цікаві місцеві традиції», – наголошує гід у дику природу.

Наразі жителі Чернігівщини насолоджуються золотою осінню, бо синоптики невдовзі прогнозують погіршення погоди. А в «Міжрічинській пущі» не тільки бачать довколишню красу, а й уже думають про нові цікаві та затишні маршрути на прийдешній листопад.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Фото – Андрій Сагайдак

Ще статті по темі

Back to top button