Суспільство

Жителі Чернігівщини виступили проти впровадження поштової реформи (Фото)

Більше сотні жителів Атюшан сьогодні самоорганізувалися у бурхливий мітинг. Вони висловлювали невдоволення діяльністю пересувного поштового відділення, позбавленням роботи місцевих поштарів, яких замінили люди з Мени. Озвучували також побоювання залишитися без вчасної преси, пенсій, можливості оплатити платежі. Дійшло навіть до блокування поштової автівки.

Обороти конфлікту на сьогодні вдалося трохи уповільнити. Але люди вже чекають завтрашнього дня, коли до Коропа (а за можливістю – і в саму Атюшу) обіцяла, дізнавшись про конфлікт, завітати директор філіалу Чернігівської дирекції Укрпошти Олена Дорошенко. Атюшани кажуть: якщо їх не  почують – сьогоднішній мітинг буде тільки початком народного спротиву.

Про це йдеться на сайті Коропської громади.

Літо 2018 запам’ятається для жителів наших сіл впровадженням так званої поштової реформи, точніше − каменями, об які людям доводиться спотикатися у зв’язку з нею.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поштовий експеримент: селяни залишилися без газет і не встигають платити комуналку

Отже, наша область була обрана пілотною у реформі поштової системи. Цього літа у нас почали впроваджувати проект «Сільське відділення». Реформатори ставили перед собою шляхетну мету − поліпшення якості та доступності поштових послуг, аби у кожне віддалене село замість листоноші на велосипеді заїжджали автівки. Закупили транспорт, підібрали «кадри», пілотний проект стартував. Розпочався він із Куликівського, Ріпкинського та Чернігівського районів. А минулого тижня пересувні відділення з’явилися і на Коропщині.

Найрадикальніше зміни сприйняли атюшани, які зібралися сьогодні на мітинг у центрі села.1dd210261273a955301baed31f304021

Тут, у найбільшому за населенням селі на Коропщині, пересувне відділення почало діяльність наприкінці минулого тижня. Впроваджуючи реформу, її ініціатори чомусь не взяли до уваги дещо важливе. Не врахували, що поряд із маленькими віддаленими селами, куди поштарі добиралися велосипедами  чи пішки, і де транспорт дійсно був необхідний, є великі населені пункти у понад тисячу жителів, із налагодженою роботою місцевих поштарів, які обслуговують і довколишні села. І замінити наявних 5-ти працівників двома, які працюватимуть кілька годин у день три рази в тиждень, не вийде.

На жаль, під час старту реформи не було такого необхідного контакту із місцевими жителями, місцевою владою, які писали і зверталися: приїдьте, розгляньте специфіку кожного села, проаналізуйте, врахуйте…   І наслідки цього не змусили довго чекати. У результаті – такий-от атюшівський бунт, що «прогримів» сьогодні чи не на всю область.

На зібрання люди запрошували керівника  обласної «Укрпошти» Олену Дорошенко. Але вона не приїхала, посилаючись на зайнятість. Селищний голова Віктор Журавель, який прибув, почувши про зібрання, повідомив, що разом із головою райради вони раніше ініціювали зустрічі із Оленою Миколаївною і сьогодні, аби не дати виходу людському гніву, сам спробував вкотре запросити її телефоном. Але від зустрічі сьогодні вона відмовилася.45caf7142bb2b7d1ec9ef76a50b76dd3

До людей вийшла начальник пересувного відділення поштового зв’язку Наталія Корнієнко, аби розповісти, як планується їхня подальша робота в селі. Донесена інформація розміщена на інформаційному стенді.6b7c460b3de23f80d75bd49b431994e08db09801882b46a8d854311fe784287b

Але люди один за одним почали висловлювати своє невдоволення: суботню газету не отримали й досі, пенсії, які мали принести ще 4 серпня, нема і тепер. У Пусту Греблю автомобіль заїжджає лише раз на тиждень, тому про вчасну доставку пенсій і періодики варто забути. І як буде із оплатою квитанцій за газ, електроенергію? Адже відомо, що може бути через невчасну проплату…

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Красній площі поштовики похизувалися автопарком

Говорилося про те, що раніше старостинський округ обслуговували 4 листоноші і керівник відділення. Зазначимо, що це не лише Атюша, а і довколишні села: Пуста Гребля, Лубенець. Як не важко, але газети, листи і пенсії доставляли вчасно, нарікань не було (про це свідчить і «Книга відгуків та пропозицій»). Тепер же замість цих 5-ти працівників реформа передбачає лише двох. Начальник відділення зв’язку отримала листа про скорочення посади і пропозицію переведення на вакансію сортувальника поштових відправлень… у Чернігів.  І це тим часом, коли в Атюшу приїдуть працівники із Мени, до того ж, не фахівці галузі. Це теж збурило людей, які задоволені налагодженою працею місцевих листонош і не розуміють, чому свої працівники  залишаються поза бортом, а «чужі» люди, які не знають села і жителів, будуть працювати.

Емоції часом лилися через край. Люди згадали і закриття сільського відділення «Ощадбанку», і невиконані у зв’язку з цим обіцянки,  запевняли, що проти реформи поштової системи виступлять відмовою від передплати періодики і навіть вийдуть перекривати трасу «Київ-Москва». Врешті взялися блокувати авто Укрпошти. На меті було одне – будь-якою ціною добитися приїзду Олени Дорошенко.22f01baba6e6cd606300cf86019745d1

Вгамувати народний гнів намагалися селищний голова Віктор Журавель та староста Станіслав Пилипець. Разом переконували, що радикальними методами та протестом важко буде досягти порозуміння із поштовим керівництвом, та і продуктивного діалогу на підвищених тонах не вийде. Тут же на місці телефоном була запланована завтрашня зустріч керівниці Чернігівської дирекції Укрпошти і старост, керівництва району та ОТГ, делегатів із сіл. Люди, хоч і  не одразу, але погодилися.

При цій реформі її негативні наслідки для людей у нашому районі потрібно якомога швидше мінімізувати, зазначив Віктор Журавель.   Завтра, під час зустрічі, сподіваюся, вдасться досягти згоди.

Поштовий «Сітроєн» після кількагодинної «облоги» люди відпустили. Із привезеними для атюшан пенсіями та періодикою автівка помчала назад − у знак протесту люди сьогодні відмовилися від послуг пересувного відділення. І аби відстояти своїх працівників, зібрали підписи під спеціальним зверненням.c97b75666e371565c813e3f573fae516

Ще статті по темі

3 коментарів

  1. Не качайте лодку,а то Путин нападет!

  2. Якесь середньовіччя! Дикі аргументи: — втрачають роботу поштарки! Не носять періодику, на приносять додому пенсію (готівку!) По перше, робочі місця не повинні мати характер богадєльні — застаріла послуга за технічним прогресом, то посада скасовується! Було багато спеціальностей на селі, які поступово зникали, бо зникала потреба в певних виробах, люди перелаштовувались на інші заробітки — це природній процес. Друге -: яку періодику зараз так важливо отримувати, коли паперові носії взагалі переходять на цифрову технологію! Третє: — будь-які виплати населенню (і пенсію теж!) держава має забезпечити на банківську картку! Четверте: — сплату за послуги — тільки через «банк-24», тобто комп’ютером через інтернет — нема цього всього в селі? То іменно це якраз і треба вимагати облаштувати, і від «Укрпошти» в тому числі! Молодь сприймає нове позитивно і швидко освоює, тільки дай матчастину (предмети) за помірною ціною. А це вже соціальний аспект села! За це і треба страйкувати, а не за примари 19 сторіччя. До речі, життя поодиноких стариків на селі без молоді — це вирок для всього народу українського — це неприпустимо! А натовп змагає за хибні частності… По мілочам розпорошується. Ваша боротьба не перспективна.

  3. працівники пересувного відділення пенсію не хочуть носити пенсіонерам а стоять в центрі села і передають сусідами чи іншими людьми аргументуючи тим що якщо не отримав значить повернуть пенсію назад при цьому не вимагають ні паспорта ні довіреності.Це якийсь бардак !це таке трапилось в Сновському районі 15.08.газет теж не довозять хоча до цього часу проблем не було.Люди проти такоі реформи.

Back to top button