Суспільство

Життя на Марсі: унікальна знахідка вчених

Американські вчені заявили про те, що на Марсі знайдено ще один доказ існування життя. Марсохід Curiosity зібрав зразки поверхні «червоної планети», після аналізу яких вчені повідомили, що на поверхні планети є бор (хімічний елемент).

Про це повідомили вчені під час виступу на щорічній конференції Американського географічного союзу у Сан-Франциско (США).

Наукова команда марсоходу Curiosity підтвердила одну частину гіпотези Беннера, яка стверджує, що в атмосфері Марсу містилась достатня кількість кисню, який необхідний для окислення молібдену та бору. Одним із джерел бору та молібдену є Марс. До сьогодні жодного сліду цих елементів не було знайдено, тому гіпотезу ставили під сумнів. Але четвертий ровер NASA знайшов сліди бору в породах, які вивчав під час двох останніх стоянок на схилах Удам та Себіна гори Шарл.

Один з кругляків, який отримав назву Катабола, складався з гіпсу а всередині нього були прошарки солей бору, які містились у великих концентраціях. Під час подальшого дослідження марсохід знайшов ще й інші поклади бору. Вчені вважають, що вони могли сформуватись внаслідок всихання великих об’ємів води, тобто аналогічно до того, як виникають поклади бору на Землі, або у результаті хімічної взаємодії марсіанського грунту та водних потоків, що у минулому протікали крізь нього.

Вчені на основі недавніх досліджень стверджують, що вода приймала активну участь у колообігу речовин на Марсі, а це свідчить про наявність слідів життя на «червоній планеті». Реакції, які продукували бор та інші елементи, могли продовжуватись протягом багатьох сотень мільйонів років на Марсі.

Джерело: http://versii.if.

Ще статті по темі

Back to top button