Суспільство

Життя унікального сновського депо: історична фотохроніка

Будівництво залізничної станції та депо поклали початок заселенню території сучасного міста Сновськ. На спорудження цих об’єктів приїхало багато спеціалістів з Польщі, країн Балтії, Білорусії, росії. Інженерно-технічні працівники, будівельники, згодом машиністи, слюсарі.

Із введенням в дію залізничного руху на станції з’явилось багато торговців, кустарів, лісопромисловців, підприємців. Соціальний і національний склад був дуже строкатим: українці, білоруси, росіяни, поляки, литовці, латиші, євреї і навіть чехи. Рівень життя також був різним. Досить заможними були лісопромисловці, власники невеликих приватних підприємств, домовласники та спеціалісти залізниці: керівники, інженери, майстри, машиністи.

У кінці 19 на початку 20 століття депо та залізнична станція були найбільшими підприємствами, де працювала третина всього дорослого населення Сновська.

На 1 липня 1924 року у депо працювало 660 працівників (населення Сновська було майже 8000). У депо проводили середній і поточний ремонт паровозів. Працював токарний, котельний, мідницький та інші цехи. У 30 – ті роки паровозне депо було реконструйоване, надійшли більш потужні товаропасажирські та товарні паровози. Була база відстою резервних паровозів.

У роки Другої світової війни місто Щорс (нині Сновськ) було окуповане 3 вересня 1941 року. Евакуація міста відбувалась по залізниці на станцію Бахмач. В роки окупації з вересня 1941 по вересень 1943 депо продовжувало працювати вже на окупаційну владу. Після звільнення міста депо та його робітники і службовці працюють на перемогу, перевозячи тисячі вантажів прифронтовими дорогами.

На початку 50-х депо знову нарощує темпи робіт. Реконструюють підйомний цех, будують цех експлуатації, обладнують столярний цех, також були проведені роботи по благоустрою виробничих і побутових приміщень.

Насиченим було життя у 60 – ті роки. В цей час колектив депо освоїв новий вид тяги – тепловоз, що дало змогу збільшити кількість вантажних та пасажирських перевезень.

Вашій увазі унікальні раритетні світлини з минувшини легендарного залізничного сновського депо.

За матеріалами Сновського історичного музею

Ще статті по темі

Back to top button