Суспільство

Зимовий паводок на Чернігівщині: що затоплено і як живеться людям

Цьогоріч у розпал зими рівень води в найбільших річках у межах Чернігівщини – Десні та Дніпрі – підвищився, немов під час весняного водопілля. Науковці вже називають зимову повінь 2023 року унікальним природним явищем і навіть сенсацією.

Що буде весною, яка за календарем уже завтра, наразі прогнозувати ніхто не береться. Як і те, які наслідки матиме зимова повінь.

Нині гідрологічна ситуація на річках області продовжує залишатися складною – із затопленням заплав, порушенням транспортного сполучення та підтопленням домоволодінь в окремих населених пунктах. Про це повідомляє департамент із питань цивільного захисту та оборонної роботи Чернігівської ОДА.

Зокрема на річці Десна тимчасово припинено пряме транспортне сполучення автодорогою місцевого значення Новгород-Сіверський – Бирине з трьома населеними пунктами (с. Бирине, с. Прокопівка, с. Підгірне) Новгород-Сіверського району (рух транспорту здійснюється через Сумську область). Призупинено функціонування паромної переправи у напрямку чотирьох населених пунктів (с. Пекарів, с. Кнути, с. Костирів, с. Синютин) Корюківського району (рух транспорту здійснюється через Новгород-Сіверський район). Перелита ділянка дороги Сосниця – Пекарів – Шабалинів у напрямку від поромної переправи через р. Десна до с. Пекарів. Перелито ділянку дороги Сосниця – Шаповалівка – /М-02/ у напрямку від с. Мале Устя до мосту через р. Десна. Порушено транспортне сполучення з селищем Луки Корюківського району. Підтоплено вісім домоволодінь у двох населених пунктах (с. Мале Устя, с. Якличі) Корюківського району.

На річці Дніпро перелито проїжджу частину автодороги місцевого значення Пустинки – Мньов, унаслідок чого ускладнене транспортне сполучення з с. Пустинки Чернігівського району. Перелито проїжджу частину автодороги місцевого значення Любеч – Кукарі, внаслідок чого ускладнене транспортне сполучення з с. Кукарі Чернігівського району. Підтоплені 156 домоволодінь та 79 дачних ділянок (будівлі та споруди господарського призначення, присадибні ділянки) у шістьох населених пунктах (смт Радуль, с. Мньов, с. Старик, с. Загатка, с. Повідов, с. Прохорів) Чернігівського району.

На річках Дніпро та на Десна вище Чернігова спостерігається спад рівнів води.

Найбільше в цій ситуації тривожить, як переживають зимову повінь люди в підтоплених чи відрізаних водою населених пунктах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Сновську люди обурені через можливе закриття сектору міграційної служби

Між тим, чернігівські рятувальники запевняють, що підтопленими є ті населені пункти, які зазвичай затоплює щороку. Тож жителі цих сіл і селищ знають, як діяти в такій ситуації, і не панікують.

«Звісно, за потреби допомогу надаємо. Взагалі ж нічого критичного наразі немає. Якщо місяць тому, то зверталися голови громад із хутора Прохорів і Дніпровського, що необхідно було надати допомогу. Потрібно було привезти хліб і медикаменти. То ми виїздили. А нині поки не звертаються до нас по допомогу», – в коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив Олександр Івченко, помічник начальника Головного управління з питань зв’язків із засобами масової інформації та роботи з громадськістю Головного управління ДСНС України в Чернігівській області.

Нині ж до 2 березня маємо попередження про небезпечні гідрологічні явища та процеси на водних об’єктах  області. Зокрема на ділянці р. Дніпро в межах Чернігівського району та на ділянці р. Десна «Макошине – Морівськ» утримуватиметься затоплення заплави, порушення транспортного сполучення з окремими прирічковими селами в Корюківському, Чернігівському районах і часткове затоплення окремих населених пунктів у Чернігівському районі. Цей рівень небезпеки класифікують як рівень ІІ ступеня та називають помаранчевим.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button