Суспільство

Зовні мазанка-всередині сучасний ремонт та обладнання: на Чернігівщині відновили сторічну будівлю ліцею

У Мринській громаді відновили будівлю ліцею, якому понад 100 років. Ініціатором проекту стала його директорка Світлана Грош, яка працює в стінах цього навчального закладу з 18 років.

Ззовні сторічна будівля Лихачівської школи-мазанки має глиняні стіни та намальовані орнаменти у вигляді виноградної лози, які поширені в регіоні. А всередині — сучасний ремонт, обладнання, бібліотеку та тренажерний зал.

До відновлення ліцею долучилися благодійники, місцеві жителі, вчителі та учні. А місцеві підприємці та влада допомагали з матеріалами — водою, глиною та соломою.

Протягом трьох місяців плідної роботи відновлення було завершено і вже у жовтні учні вийшли на навчання.

Поки школу відновлювали, у вересні діти вчилися просто неба.

Щоб відновити будівлю та зберегти її сторічну історію знайшли експерта у хатах-мазанках, який зробив хімічний аналіз глини трьох старих родовищ громади, з яких колись тут мазали хати. Чоловік навчав мазати волонтерів та місцевих.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Великодні писанки: в Чернігівській художній школі відроджують традицію писанкарства (Відео)

Якщо зовнішнє оздоблення відновлювали за старовинними техніками, то інтер’єр вирішили зробити сучасним — постелили лінолеум, зробили сучасний ремонт з історичними мотивами, перекрили дах металочерепицею та створили бетонний пандус. Його робив на замовлення місцевий підприємець, який під час оборони Чернігівщини втратив обидві кінцівки і зараз має протези.

Стіни будівлі прикрасила художниця Софія Кандаурова. Вона досліджувала місцеві орнаменти та створила символічні мотиви, зокрема виноградну лозу, яка популярна в регіоні.

Благодійники забезпечили школу новою технікою та створили нову сучасну бібліотеку.

Зараз в приміщенні ліцею-мазанки навчаються діти з початкової школи, також сюди приходять у бібліотеку та на заняття фізкультурою діти старших класів, які вчаться в іншому приміщенні закладу, через дорогу. Діти та батьки дуже задоволені оновленим закладом.

Джерело: https://shotam.info

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button