Суспільство

Зважати на думку місцевих жителів під час завершення децентралізації на Чернігівщині закликає депутатка облради

*Актуально

Врахувати думки місцевих жителів під час формування ОТГ у регіоні закликала під час зустрічі в Чернігівській облдержадміністрації керівниця фракції «Наш край» в облраді Ольга Чередник.

Вона зазначила, що з боку обласної влади лунають заяви про громадські консультації, вивчення думки людей, однак наразі громади формують за іншими принципами. Приміром, у Бахмацькому районі є наміри ліквідувати Дмитрівську ОТГ як неспроможну, а села Рубанку та Кропивне приєднати до Парафіївської ОТГ.

«Жителі Кропивного заперечують щодо таких змін, у Рубанці є необхідність у проведенні повторних громадських слухань, оскільки перші відбулися зі значними процедурними порушеннями. Також існують ідеї приєднати Стрільники, Красилівку і Піски до Плисківської ОТГ, а не до Бахмацької, хоча місцеві жителі дотримуються іншої думки», – пояснила Ольга Чередник.

На її переконання, така ситуація спостерігається через усунення обласних рад від участі у формуванні перспективного плану, що сталося після внесення змін до законодавства. «Тепер ОДА самостійно переформатовує перспективний план ОТГ. Можна лише припускати, що це робиться в інтересах окремих землевласників і задля місцевих виборів, що відбудуться цього року», – зазначила Ольга Чередник.

Як повідомлялося, депутатка Чернігівської обласної ради від політичної партії «Наш край», директорка регіонального відділення Всеукраїнської асоціації сільських і селищних рад Ірина Грозенко заявила про порушення принципу добровільності формування ОТГ у Чернігівській області на завершальному етапі реформи децентралізації. Зокрема, вона вказала, що проблемні питання не вирішено в Новобасанській ОТГ Бобровицького району, Талалаївській, Вихвостівській ОТГ. В облдержадміністрації вносять зміни до перспективного плану без урахування побажань місцевих жителів.

«Ми маємо таку ситуацію на Чернігівщині – нехтування думкою людей щодо об’єднання в громади, відверте порушення Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», а відтак, ігнорування основоположних принципів місцевого самоврядування», – наголосила депутатка від «Нашого краю».

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Пресслужба обласної організації ПП «Наш край»

Ще статті по темі

Back to top button