Морозиво в Україні небезпечне: як обманюють покупців
В Україні зараз повністю відсутня система контролю за якістю морозива і відповідністю складу, який вказують виробники на упаковці, про це заявив виконавчий директор Союзу споживачів України Максим Несміянов.
«У дитинстві купиш морозиво, воно через 5-7 хвилин починає текти, стаканчик протікає. Нещодавно купив собі морозиво 47-33 — це ДСТУ (Державний стандарт України. — Ред.), яке гарантує, що там немає крім молочних жирів ніяких інших. Стаканчик мені не подобається, викинув у смітник. Приходжу викинути сміття вранці, а морозиво не розтануло за добу. Думаю, нічого собі. Випадковість? Нічого подібного», — підкреслив він.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На продукти місцевого виробника повішали розпізнавальний знак
Крім того, Несміянов звернув увагу на продовження терміну зберігання ласощів.
«Раніше морозиво зберігалося 10-12 місяців. Сьогодні підходиш і є морозиво, яке зберігається два роки. Як вони примудрилися продовжити життя морозиву? Хлопці вирішили, що навіщо прострочку викидати, якщо можна додати хімічні елементи і продавати два роки. У нашій країні, де йде системне відключення електроенергії, виробник чомусь вирішив, що два роки можна утримувати одну і ту ж температуру. Повний маразм», — додав громадський діяч.
Не кращим чином справи з ваговим морозивом джелато, яке продають на вулицях.
«Ложечки мити ніде. Замість того, щоб до кожного сорту купити ложечку, вони завели одну і миють в брудній воді. Перевіряли біля метро «Університет», дивлюся в ту воду, а там муха плаває. Муху ми врятували, але споживачів — не думаю», — додав Несміянов.
Також він порадив не орієнтуватися на ціну продукту як показник якості.
«Хлопці, які підробляють, зрозуміли цей лайфхак. Сьогодні найдорожче купиш і можеш на той світ піти. Підробляють все, контролю ж немає», — підсумував активіст.
Джерело: «Обозреватель»