Спорт

Колиска баскетболу: як зараз живе спорт, зароджений на Чернігівщині

Баскетбол – це спорт, який народився з двох фруктових кошиків, у які студенти одного з американських університетів мали закидати м’ячі на фізкультурі. Таку розвагу для підопічних вигадав їхніх викладач, який намагався урізноманітнити нудні заняття гімнастикою. Розвага швидко припала до душі американцям. А уже у 1921 році перші баскетбольні команди організували й в Україні. Саме з Чернігівщини почався розвиток вітчизняного баскетболу – на базі Чернігівського військово-спортивного клубу діяли команди «Зірка» та «Вікторія».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Баскетбол повертається до Чернігова

Олександр Волков, який є олімпійським чемпіоном з ігрових видів спорту, теж з Чернігова, тут він і тренувався. Це єдиний українець, який досяг таких висот у баскетболі.

Зараз же цей вид спорту на Чернігівщині носить більше аматорський характер. Постійно проводять чемпіонати та кубки області. Активно розвивається навчальна баскетбольна ліга.

Уже два роки існує команда, яка постійно бере участь у Першій лізі офіційного Чемпіонату України, – це БК «Чернігів». Проте наразі вона існує за рахунок спонсорської допомоги, з бюджету кошти не виділяють.

«Департамент у справах сім’ї молоді та спорту облдержадміністрації обіцяв нам відкрити відділення баскетболу якраз під команду Першої ліги.  Але до цього часу його нема. До того ж команді потрібна постійна фінансова основа для участі у Чемпіонаті України, але її теж не надають», – каже заступник президента Чернігівської обласної федерації баскетболу Ігор Саченко.

За його словами, така команда необхідна Чернігову, оскільки вся молодь, що тренується у спортивних школах, у кращому випадку грає серед аматорів. Перспективні спортсмени їдуть до Києва, аби розвиватися там професійно. А так у них буде стимул рости над собою та прагнути досягти вищого рівня майстерності в рідному місті.

За словами Ігоря Саченка, баскетбол наразі поступається футболу, але все одно залишається дуже популярним серед чернігівців. Багато прихильників має і недавно занесений до олімпійських видів спорту стрітбол.

У Чернігові обладнують та оновлюють футбольні майданчики, а от із баскетбольними важче. У федерації кажуть, що дуже виручає комплекс на пляжі «Золотий берег», де можна просто прийти та позайматися цим видом спорту.

«Простим хлопцям можна прийти на оновлені футбольні майданчики у себе на районах. Зазвичай встановлюють кільця для гри у баскетбол. Але знову ж таки, вони не професійні. Проте для любителів спорту дуже важливо, щоб такі майданчики були мало не в кожному дворі», – зазначає Ігор Саченко.

Бази для тренувань теж дуже мало. У області є лише один зал, який відповідає усім стандартам гри. Він знаходиться в обласній комплексній ДЮСШ.

В обласній федерації баскетболу кажуть, що для розвитку цього виду спорту на Чернігівщині необхідні кошти, яких держава не надає. Проте серед планів організації – докласти всіх зусиль для збереження команди офіційного Чемпіонату України І ліги. Хочуть відкрити міську федерацію баскетболу та створити шкільну баскетбольну лігу, де братимуть участь учні загальноосвітніх шкіл Чернігова.

Ще статті по темі

Back to top button