Новини

Тарифна правда Чернігова: як заяви влади розходяться із цифрами у наших платіжках

Упродовж останніх років у Чернігові у сфері житлово-комунального господарства відбуваються речі, що, мабуть, не здатен пояснити жоден екстрасенс. Ситуація нагадує афоризм «чому дурні – бо бідні, чому бідні – бо дурні». В основі цієї правдивої, але дуже гіркої історії лежать гроші – тарифи на житлово-комунальні послуги. Дуже болюча тема, чи не правда?

Ніхто не заперечуватиме, що протягом останніх років у Чернігові за тепло надходять платіжки, на які людям із хворим серцем краще не дивитися? Тарифи дійсно космічні! Цікавий факт – у Чернігові найвищі в Україні тарифи на опалення! Так, це дійсно правда!

1 2

 

До речі, якщо порівняти середній розмір зарплати чернігівців, то виходить плачевна ситуація – у нас фактично НАЙНИЖЧІ зарплати в Україні.

 

4

На тлі цієї математики ситуація має вигляд, м’яко кажучи, знущання над чернігівцями. І, мабуть, ні для кого не секрет, що влада Чернігова «не винна і не має жодного стосунку до підвищення тарифів у місті». Принаймні, так кажуть людям. Мовляв, влада на місцях не може жодним чином впливати на це – винна суто Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Але це цинічна брехня. Виявляється, саме з позиції міської влади були підвищені тарифи за опалення. Варто згадати, як один із заступників міського голови свого часу заявляв, що Чернігівська міська рада не проти підвищення тарифів і, мовляв, чернігівці також. Більше того, чиновник зазначав, що з цього приводу проводили громадські слухання, і жителі Чернігова з розумінням поставилися до подальшого подорожання вартості тепла. За останній час ситуація кардинально не змінилися, і жителі міста продовжують отримувати платіжки із тарифами, що продовжують зростати.

От вам і вся правда!

Фінанси чернігівців співають романси…

Станом на 1 травня 2019 року у Чернігові тариф на опалення становив 1737,61 грн за 1 ГКал, 41,02 грн на метр оплювальної площі, тариф на гаряче водопостачання, грн. — 103,48 за куб (362,18 грн на одну особу в місяць за нормами).

Вище показники тільки у Рівному, Луцьку і Кропивницькому, решта міст країни, у тому числі у мільйонники, де зарплати у мешканців у рази вищі, мають значно нижчі тарифи з централізованого теплопостачання.  Тарифи на опалення та гарячу воду є одними з найбільших в країні. Для порівняння: Київ — 1611,58 грн та 97,89 грн /кубометр, Чернівці — 1204,62 грн, Суми -1559,67 грн., Одеса — 1229,20 грн за 1 ГКал тепла.

Водночас уряд установив граничні тарифи на житлово-комунальні послуги для українців на опалювальний сезон 2019-2020 років. Чи виконає це рішення міська влада Чернігова?

«Є великі платежі, які людям тяжко сплачувати – за тепло і гарячу воду. Я задаю собі питання, чому в одних містах ціна тепла за гігакалорію 2000 грн, а в інших – 1300 грн. Ця різниця є необ’єктивною і неадекватною. Ціна на газ і електроенергію в країні однакові, зарплати в галузі приблизно однакові, але тарифи різні. Уряд ухвалив рішення на підставі економічних розрахунків і встановив: рахунки не можуть бути вищі за 1400 грн за гігакалорію», – заявив прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Ситуація у цій галузі ускладнюється ще й тим, що теплокомуненерго є фактичним монополістом і споживачу нема кому жалітися за необґрунтовані нарахування. За словами прем’єр-міністра, зараз є всі можливості дати людині чесну платіжку – це відповідальність конкретного міського голови і ТКЕ, адже «не можна ворочати мільярдами і не думати про те, яку якість послуг отримує людина».

Тому відповідно до урядового рішення, з початку опалювального сезону мають діяти такі тарифи: з постачання теплової енергії – у разі оснащення приладами обліку – 1400 гривень за 1 Гкал (з урахуванням ПДВ); у разі відсутності приладів обліку – 35,21 гривні за 1 кв. метр (з урахуванням ПДВ). З постачання гарячої води: за умови підключення рушникосушильників до систем постачання гарячої води – 83,66 гривні за 1 куб. метр (з урахуванням ПДВ); у разі їх відсутності – 75,74 гривні за 1 куб.м. (з урахуванням ПДВ).

Оплата населенням міст обласного значення та Києва послуг з постачання теплової енергії і постачання гарячої води здійснюватиметься з урахуванням встановлених відповідними органами місцевого самоврядування тарифів, які не перевищують граничні ціни, що визначені Кабінетом міністрів України.

Однак беруть сумніви, що рішення уряду в Чернігові буде виконане у повному обсязі. Варто згадати, як мер Чернігова Владислав Атрошенко говорив: «Єресь, дурість і злочин… ви у платіжках пишете», «Ви будете далі ці платіжки надсилати? Ви не отримаєте грошей – я вам це особисто організую». А потім якимсь чарівним чином у ПАТ «Облтеплокомуненерго» змінилися акціонери, і риторика міського голови кардинально змінилася. Він тепер не втомлюється повторювати, що потрібно вчасно сплачувати за житлово-комунальні послуги, не накопичувати борги, інакше це поставить під зрив наступний опалювальний сезон. А між тим, є одна невелика деталь – відсутність гарячого водопостачання у двох великих мікрорайонах міста, чого не було з 2002 року. Однак чернігівці поки що мовчать. Їм пояснюють, що ці послуги збиткові і невигідні для підприємства. Чомусь ніхто не згадує, що за вікном ХХІ століття, і гаряча вода в крані – це не розкіш, а звичайна міська зручність. Та позиція міської влади – усі ставлять бойлери, тож і проблеми немає. Але чи не здається вам, що її знову вирішили за наш із вами рахунок?

 Хитросплетіння квартплати

 Як бачимо, міф про те, що влада на місцях не може жодним чином впливати на підвищення тарифів, розвіяний. Але і це ще не все. Пропонуємо вам ще один тарифний «сюрприз», який стосується безпосередньо кожного з вас! Чернігівці пам’ятають нелегкі часи до фінансової децентралізації, коли в бюджеті міста фактично не було грошей. Парадокс, але тоді – з 2012 по 2015 рік – у Чернігові ЖОДНОГО РАЗУ не підвищували тариф на квартплату. А зараз… Вашій увазі тарифні покращення команди «реформаторів» на прикладі КП «Новозаводське». МАЄМО ПОЕТАПНЕ ПІДВИЩЕННЯ ТАРИФІВ ФАКТИЧНО КОЖНІ ПІВРОКУ. Непогані амбіції?

  1. 20 травня 2016 року № 195 Про тарифи на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій комунального підприємства «Новозаводське» Чернігівської міської ради.
  2. 12 липня 2017 року № 292 Про тарифи на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій комунального підприємства «Новозаводське» Чернігівської міської ради
  3. 12 грудня 2017 року № 539 Про коригування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій комунального підприємства «Новозаводське» Чернігівської міської ради.
  4. 1 лютого 2018 року № 56 Про коригування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій комунального підприємства «Новозаводське» Чернігівської міської ради.
  5. 11 травня 2018 року № 192 Про тарифи  на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій комунального підприємства «Новозаводське» Чернігівської міської ради.

Цікава ситуація, правда? Але і це ще не все! Виявляється, в Чернігові зараз один з найвищих в Україні тариф на утримання будинків. Так, так – ви все правильно зрозуміли! Хто з вас робить йолопів? Питання риторичне! За квартплату, розмір якої встановлюють не варяги заїжджі, не уряд, не парламент і навіть не НКРЄКП, а безпосередньо міський голова і виконавчий комітет, ви платите більше, ніж люди в багатьох інших обласних центрах України. Мабуть, саме в таких нюансах проявляється любов мера до містян. Для порівняння: жителі дев’ятиповерхівок Чернігова в середньому сплачують 4,84 грн квартплати за квадратний метр житла. У Вінниці – 2,11 грн, Херсоні – 2,70, Львові – 2,90, Миколаєві – 3,66, Тернополі – 3,50-4,20, у Сумах – 4,53, у Харкові – 2,11 – 4,92. Тепер чернігівці платять фактично на рівні достатньо заможних харків’ян. Вся Україна платить менше!

Водночас від липня 2018 року мешканці багатоквартирних будинків Чернігова сплачують послугу з вивозу та знешкодження сміття за окремою квитанцією. Виведення цієї послуги з загального тарифу на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій передбачають норми нового Закону України «Про житлово-комунальні послуги».

У зв’язку з цим та іншими законодавчими та ціновими змінами, що відбулися, пропорційно змінилися і тарифи на послуги ЖЕКів. Тарифи ЖЕКів ЗМЕНШИЛИСЬ на суму вартості вивезення сміття (наприклад, в тарифах КП «Деснянське» це — 31 коп./кв.м), а також на суму зменшення земельного податку в зв’язку з новою нормативно-грошовою оцінкою земель (-3 коп./кв. м), але ЗБІЛЬШИЛИСЬ у зв’язку з новою галузевою угодою, яка передбачає підвищення заробітної плати в галузі ЖКГ, та з суттєвими змінами цін на паливно-мастильні матеріали та електроенергію (в сумі це в середньому +53 коп./кв.м). У грошовому виразі середній ПРИРІСТ квартирної плати склав від 10 до 20 грн із квартири.

Не забуваймо, тарифи на квартплату – це повноваження мера і виконавчого комітету Чернігівської міської ради. Висновки робіть самі. Отакі реалії нашого з вами життя. Тепер ви знаєте правду!

І нещодавно (28 травня 2019 року) за ініціативою міського голови Владислава Атрошенка на засіданні виконкому тарифи на послуги з поводження з побутовими відходами  вкотре були підвищенні майже на третину (вивезення твердих побутових відходів з 58, 08 грн./м³ до 74, 82 грн./м³).

Незабаром про нові «сюрпризи» ви прочитаєте у своїх платіжках. «Реформатори», які провертають багатомільйонні оборудки ніколи не зрозуміють, що для зубожілого населення навіть зайві 10 копійок за комуналку – це удар по гаманцю. Та і як їм зрозуміти, коли всі ці копійки від тисячі чернігівців у результаті формують мільйон і падають в потрібну кишеню. Але знову ж таки – висновки робіть самі.

Ще статті по темі

Back to top button