Новини

У Чернігові економити на обігріві квартир не вдасться: формула проти лічильника

Формула від тепловиків нівелювала бажання чернігівців зекономити за допомогою лічильників. У ПАТ «Облтеплокомуненерго», яке в опалювальний сезон активно застосовує різноманітні донарахування за послугу централізованого опалення, пояснили значення стрічки «донарах. до мін. частки серед. питомого спож. ТЕ у буд». Спричинила таке непорозуміння певна формула, яка певною мірою забирає у людей мотивацію економити, відтак менше споживати тепла. І це в часи, коли Україна бореться за енергетичну незалежність і раціональне використання ресурсів, одне слово йде в Європу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Півміста без гарячої води: в «Облтеплокомуненерго» пояснили причину

– Відповідно до закону про комерційний облік,існує положення, в якому сказано: в квартирі з лічильником споживання теплової енергії має бути не менше мінімальної частки питомої ваги. У законі все написано, – так згадану новацію коментує спеціаліст з нарахувань і банківських розрахунків «Облтеплокомуненерго» Світлана Двойжон.

З пояснень з’ясували, що платити потрібно щонайменше 0,5% якоїсь мінімальної частки, яку вираховують індивідуально для кожного будинку і окремо на кожен місяць. Роблять це за допомогою формули, яка обліковує загальну площу й споживання тепла всього будинку, а також використане тепло й площу квартири тощо.

Як запевнив фахівець, просто все не пояснити, адже це – законодавчі акти.

Формула справді непроста, як і будь-які розрахунки, що змушують чернігівців вивертати кишені. Її роль, за словами Світлани Двойжон, – завадити чернігівцям грітись за допомогою теплих стін сусідів.

Натомість співробітниця «Облтеплокомуненерго» радить усім, хто зацікавився відповідністю нарахувань до норм закону, звертатися до компанії. Вона надасть роз’яснення і щодо вашої мінімальної частки формули, за допомогою якої її вирахували, і про закони, на підставі яких тепловики діють.

Ще статті по темі

Back to top button