НовиниСуспільство

У Чернігові перевірили стан забруднення атмосферного повітря

Моніторинг стану забруднення атмосферного повітря в м. Чернігові в червні здійснювався на двох стаціонарних постах за вмістом чотирьох основних домішок: завислих речовин, діоксиду сірки, оксиду вуглецю і діоксиду азоту. Специфічні домішки – вісім важких металів – визначались тільки на ПСЗ №1 (вул. Всіхсвятська).

У червні Чернігівським ЦГМ відібрано 552 проби атмосферного повітря. Проби на вміст завислих речовин, діоксиду сірки, діоксиду азоту та важких металів були проаналізовані в лабораторіях Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові заборонили купатися в Десні через забруднення води

Вміст оксиду вуглецю визначався фахівцями Чернігівського ЦГМ на місці.

Загальний рівень забруднення повітря в місті оцінювався, як низький. Найбільший вміст відзначався з діоксиду азоту, середньомісячна концентрація якого перевищувала середньодобову гранично допустиму концентрацію (ГДКс.д.**) у 3,1 разу (табл.).

Середньомісячні концентрації діоксиду сірки становили 0,8 ГДКс.д., завислих речовин та оксиду вуглецю – 0,4 ГДКс.д.

Максимальний вміст діоксиду азоту на ПСЗ № 1 (вул. Всіхсвятська) перевищував максимально разову ГДК і становив 1,2 ГДКм.р., на ПСЗ № 2 (вул. Пирогова) – досягав 1,0 ГДКм.р. Усього з діоксину азоту в червні зафіксовано 10 випадків перевищення ГДКм.р., що становило 5,4% від загальної кількості спостережень за цією домішкою (у травні 2 випадки – 1%). Усі ці випадки зафіксовані на ПСЗ №1 (вул. Всіхсвятська).

Максимальні концентрації інших домішок становили: з оксиду вуглецю – 0,4 ГДКм.р., з завислих речовин – 0,2 ГДКм.р., з діоксину сірки – 0,1 ГДКм.р.

Забрудненість повітря діоксидом азоту була вищою в районі ПСЗ № 1, оксидом вуглецю – дещо вищою на ПСЗ № 2.

Порівняно з минулим місяцем, у повітрі Чернігова підвищився вміст діоксиду сірки та діоксиду азоту; вміст оксиду вуглецю дещо знизився.

Порівняно з червнем 2018 року, в повітрі міста підвищились концентрації всіх забруднювальних домішок, крім оксиду вуглецю.

66150967_398936687633014_4348305008790339584_n

Чернігівський обласний центр з гідрометеорології

Ще статті по темі

Back to top button