Новини

Української мови в інтернет-просторі стає все більше

Наприкінці жовтня українська консалтингова компанія Центр контент-аналізу опублікувала результати дослідження, з якого стає зрозуміло, що відсоток використання української мови в інтернеті та соціальних мережах постійно збільшувався від початку повномасштабної війни.

Державна мова зміцнює позиції в соціальних мережах

Методика дослідження, проведеного Центром контент-аналізу полягала у тому, щоб дослідити найпопулярніші соціальні мережі в українському інтернет-просторі та порівняти у якому співвідношенні використовується українська та російська мови на 20 місяці війни. Нагадаємо, що, наприклад, вебсайти, які здійснюють обслуговування клієнтів в інтернеті, мають робити це державною мовою згідно з чинним законом. Якщо ж мова йде про мобільні застосунки, то вони обов’язково повинні мати версію користувацького інтерфейсу українською. Тобто незалежно від того чи хочете ви здійснити покупку товару в інтернеті чи зіграти в слоти онлайн на сайті казино — питання мови тут регулюється законодавством.

Предметом дослідження стали більш ніж 1,1 млн дописів, в період з 20 вересня по 20 жовтня 2023 року, а загальним висновком стало те, що 51% з них досі російською. Щоправда, є одне “але” — такий показник забезпечують тимчасово окуповані території та власне російські соціальні мережі, які досі використовуються попри блокування.

Разом з тим відзначається поступове зростання відсотка присутності державної мови у соцмережах загалом. Наприклад, ще у 2020 році він складав лише 16%, у 2022 збільшився до 37%, а сьогодні складає вже 49%.

Українізація Instagram та Facebook

Найбільш рішуче українізація відбувається у найпопулярніших соцмережах серед українців — Instagram, Х (колишній Twitter) та Facebook. Найбільший прогрес у цьому аспекті спостерігається в Instagram — якщо у 2020 році відсоток української мови серед українських користувачів складав лише 13,3%, то станом на жовтень 2023 року досяг 93,2%. Facebook за той же період часу продемонстрував зростання з 27% до 77%.

Поступове зростання використання та присутності української мови спостерігається у Tik Tok, проте відбувається воно досить помірно — якщо у 2020 році показник становив трохи понад 36%, то сьогодні підібрався до позначки у 60%. Значне посилення позицій державної мови сьогодні спостерігається на Youtube — ще у 2022 році її частка становила менш як 5%, проте у жовтні цього року поступово підбирається до 45%.

За співвідношенням російської та української мов у різних областях України загалом також спостерігаються позитивні зрушення. Наприклад, у 2023 році держава мова вперше переважає російську у таких областях:

  • Харківська — 55,1%;
  • Дніпропетровська — 57,7%;
  • Миколаївська — 58,3%.

У порівнянні з минулим роком найбільше зростання у цьому показнику продемонструвала Одеська область — одразу на 22%. Така тенденція говорить про те, що за деякий час українська мова матиме перевагу на російську у регіоні. Загалом відзначається, що українці все більше перебувають саме в україномовному середовищі, про що говорить зростання популярності державної мови в соціальних мережах та в окремо взятих областях, де ще два роки тому присутність російської мови була тотальною.

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button