Війна

31 березня – річниця визволення села Лукашівка від рашистів

Минулорічні лютий і березень виявилися особливо складними для Чернігівщини. Адже вороги окупували низку населених пунктівнашої області та знущалися над місцевими людьми. Найбільш жорстокі й кровопролитні бої точилися поблизу Чернігова, а саме місто нещадно обстрілювали та бомбардували. 

Тяжке випробування довелося пройти і жителям Іванівської громади. Концтабір у Ягідному, який влаштували росіяни у шкільному підвалі, вже відомий мало не на весь світ. Адже майже за місяць у цьому підвалі від нелюдських умов утримання загинули 12 місцевих.

В окупації майже з перших днів широкої війни перебувало й село Лукашівка. І тут також усе було жахливо, бо люди перебували під постійним пресингом загарбників. Вони виганяли місцевих із хат, займали їхні подвір‘я, розміщували в них техніку, знущались над людьми.

Нині, в річницю вигнання окупантів, усі згадують той час із болем у серці. 

«У час, коли російські війська обстрілювали Чернігів, намагаючись увійти до обласного центру, в селах довкола оскаженілий окупант знищував івбивав прицільно.

9 березня бій біля села Лукашівка тривав із 7-ї до 14-ї години. Трохи більше сотні наших бійців мужньо протистояли наступу ворогаякий мав на озброєнні 80 одиниць броньованої техніки.

20 Героїв тоді стали до Небесного війська. Але назавжди залишилися в наших серцях і на переможних сторінках незалежної України.

21 день лукашівці були в окупації. Ворожа техніка стояла в подвір’ях, а склад боєприпасів  уВознесенській церкві.

Нині завдяки нашим захисникам на тлі понівеченого храму на гойдалках катаються діти.

Діти, які добре знають, що таке війна. Діти, які чітко усвідомлюють, хто забрав їхнє безтурботне дитинство і хто таки поверне мирне небо», –зазначає в соцмережі начальник Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус.

До речі, Воскресенська церква, пам’ятка XVIII століття, була підірвана. Постраждали фасади, покрівля та інтер’єри пам’ятки. А після вигнання окупантів у самій церкві люди знайшли купу розкиданих бляшанок й упаковки від російських сухпайків, а також церковне приладдя, прикидане цеглою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Одні економлять і сумують, інші живуть за принципом «тут і зараз»: реалії життя чернігівців

«Трохи більше сотні військовослужбовців 16-гоокремого мотопіхотного та 21-го окремого стрілецького батальйонів  проти сотень російських окупантів і десятків одиниць техніки. Таким був бій за Лукашівку. Маленьке село, що могло б стати крайньою точкою в облозі Чернігова та відправною для подальшого просування ворога на Київ. 

Сьогодні в день звільнення Лукашівки біля розбомбленої церкви, яка стала символом, вклонився пам’яті загиблих побратимів. Це місце говорить саме за себе, бо наша справа  свята. Бо ми стоїмо і наші Герої гинуть за правду, свободу і волю. Вічна їм пам’ять і слава!» – спогадами про той час поділився в соцмережі Дмитро Брижинський, начальник Чернігівської міської військової адміністрації. 

За рік мешканці Лукашівки потроху оговталися, приходять до тями. Багато людей повернулися додому, порали городи, склять вікна, а хтосьнасамперед відбудував погріб.

Після звільнення Лукашівки та Слободи були звільнені й усі інші населені пункти навколо Чернігова.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button