Війна

Агент фсб і коригувальник російських ракет: зрадника у 2000 році вже затримували у центрі Чернігова

За матеріалами СБУ 15 років тюрми отримав ексдепутат-комуніст Юрій Петровський, який коригував ракетні удари по Запоріжжю. Завдяки доказовій базі Служби безпеки реальний термін ув’язнення отримав ще один агент фсб.

Цікаво, але цей персонаж виявляється дещо пов’язаний ще й з Чернігівщиною.

У 2000 році Юрія Петровського і його «колегу» з Чернігівської області (родом з Городнянщини) Валентина Булахова затримали в центрі Чернігова. Мова йде про справу так званих «грибників-пенсіонерів».

У 2000 році СБУ повідомила про викриття групи військових пенсіонерів, яка нібито планувала підірвати ЧАЕС, викрасти президента Леоніда Кучму та організувати збройне повстання в Україні.

У них було вилучено численні документи і топографічні карти, які журналісти назвали «картами пенсіонерів-грибників».

У 2001 році Чернігівський апеляційний суд визнав Петровського винуватим за ст.56-1 КК України (Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) та призначив покарання – 6 років позбавлення волі. Також його позбавлено військового звання «майор».

Повертаємося до нещодавнього вироку.

Задокументовано, що саме за координатами Юрія Петровського рашисти здійснили серію повітряних ударів по місту у квітні-травні 2022 року.

Тоді внаслідок ворожих обстрілів загинуло 3 місцевих жителів. Також було зруйновано 30 приватних будинків і пошкоджено одне із промислових підприємств регіону.

Контррозвідники СБУ затримали російського агента у травні 2023 року.

За матеріалами української спецслужби суд призначив йому 15 років тюрми.

Наприкінці 2022 року його дистанційно завербував кадровий співробітник фсб для збору розвідданих про місця розташування ЗСУ та оборонних заводів України.

Щоб виконати ворожу вказівку, зрадник «втемну» випитував потрібну йому інформацію у колишніх однопартійців.

Потім агент особисто виїжджав на місцевість, де проводив приховану фото- та відеофіксацію українських об’єктів.

Отримані відомості передавав до фсб через популярний месенджер з детальним описом потенційної цілі та прилеглої місцевості.

На підставі доказів, зібраних співробітниками Служби безпеки, суд визнав ексдепутата винним за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Розслідування проводили співробітники СБУ в Запорізькій області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button